O periuţă de dinţi, indiferent că este manuală sau electrică, prezintă anumite caracteristici care trebuie cunoscute înainte de a o achiziţiona. Este mult mai benefică o periuţă de dinţi manuală, deoarece mânuirea acesteia permite fiecăruia dintre noi o mai mare atenţie în ceea ce ţine de eventualele lezări gingivale. Capul periuţei de dinţi trebuie să permită un acces uşor pe toată suprafaţa dinţilor. Pentru mulţi adulţi, periuţa de 1,27 cm lăţime şi de 2,54 cm înălţime este mult mai uşor de utilizat. Periuţele mai mari sunt mai greu de manevrat, iar unele zone nu vor fi accesibile, precum partea laterală şi molarii din spate.
Periuţa de dinţi trebuie să aibă un mâner suficient de lung pentru a fi ţinută în mână în mod confortabil. Dacă veţi dori să achiziţionaţi o periuţă de dinţi din farmacie sau doar vreţi să înlocuiţi capul periuţei electrice, puteţi să alegeţi periuţe soft – moi, medii sau dure. Majoritatea oamenilor aleg periuţa soft, deoarece este mai comodă şi mai sigură.
În funcţie de vigurozitatea periajului şi de structura dinţilor, periuţele medii sau dure pot deteriora smalţul dinţilor. Pentru mai multă protecţie atunci când periaţi dinţii, optaţi pentru periuţele de dinţi cu perii rotunzi. Atât timp cât periajul dentar este efectuat cu regularitate, utilizând tehnica periajului corect, care reduce depunerile de resturi ale mâncării şi a bacteriilor şi menţine gingiile sănătoase, nu contează dacă periuţa este manuală sau electrică.