La AS Colibaşi joacă cel mai bătrân fotbalist din Europa

RECORD La 63 de ani, Pompiliu Barbu (AS Colibaşi, Liga a V-a) este cel mai bătrân fotbalist activ din Europa. N-a fumat şi n-a băut niciodată şi ar vrea să schimbe tricoul cu cel al lui… Radamel Falcao. Omul din faţa mea mă face să mă gândesc la puştii din curtea şcolii, care de abia aşteaptă să joace fotbal pe maidan cu o voluptate adolescentină fermecătoare. Şi el are azi meci, însă ca jucător profesionist. Nu, nu va juca pe Nou Camp, Anfield ori Giuleşti. Terenul său este undeva în pădure, într-un decor idilic şi paradoxal în acelaşi timp, între clădirea unui grup şcolar şi un cămin fără geamuri, care serveşte drept vestiar.

Deocamdată, este în tricoul de antrenament. Echipa sa are azi meci în Liga a V-a. Nimic neobişnuit până aici. Numai că fotbalistul nostru e de-o seamă cu Neymar, Messi şi Muniain… la un loc. Are 63 de ani (face 64 pe 24 august) şi joacă fotbal de 50 de ani, de pe vremea când J.F. Kennedy era preşedinte şi Rolling Stones îşi începeau cariera.
Pompiliu Barbu joacă de anul trecut la AS Colibaşi şi este cel mai bătrân fotbalist activ din Europa. „Am început să joc fotbal în 1962 la Progresul Băiculeşti, ca atacant. N-am fumat şi n-am băut niciodată, fotbalul a fost microbul meu”. De atunci, „nea Pompi” (cum îl alintă colegii şi suporterii) a schimbat mai multe echipe, de la Metalul Varşovia Colibaşi până la Dinamic Mioveni. În aproape o jumătate de oră, echipa sa (aflată pe locul 16) urmează să joace un meci dificil cu AS Cocu (locul 9).

Vestiarul din… Peugeot

Pompiliu Popescu nu se schimbă în vestiarul improvizat în cămin. Are „vestiarul” său special, mai precis autoturismul Peugeot 107 pe care şi l-a cumpărat în rate.
„Nea Pompi” şi-ar dori să schimbe tricoul cu Falcao: „Îmi place mult Falcao, e un atacant de rasă şi un creator de goluri de nota 10. Mi-aş dori să schimb tricoul cu el”. Apropo de tricouri, şi tricoul de joc al lui „nea Pompi” este unul… personalizat, adus din Germania, de la echipa TSV Gilsching. Pe ghete poartă cu mândrie un autograf de la Cristi Tănase, autograf din care a rămas mai mult conturul literelor. Are aceleaşi apărători de 25 de ani şi, spre surprinderea mea, sunt în perfectă stare de funcţionare. Dincolo de genunchi şi în zona coapselor sunt însă destule urme de la loviturile adversarilor.
Acum, la 63 de ani, Pompiliu Barbu se pregăteşte să ia loc pe banca de rezerve. Dacă va fi nevoie, va intra şi 10-15 minute pe teren. La un moment dat se întoarce cu spatele şi îmi arată numărul „personalizat” de pe tricou: „E 48, anul naşterii mele”. Iar „4” de pe tricou este confecţionat din… leucoplast.

Apă de izvor în loc de… Gatorade

Înainte de a face încălzirea, ia câteva guri din „energizantul” numit apă de izvor. În Liga a V-a, băuturile de tip Gatorade sunt înlocuite cu câteva bidoane zdravene de apă de izvor. Nimeni nu se supără. Cât despre prime de joc, „acestea constau în cafea şi sucuri. Important e să câştige echipa”, ne spune senin Pompiliu Barbu.
Terenul de joc pare desprins de la… marginea deşertului australian. În multe locuri, iarba e o specie… dispărută, iar denivelările sunt o constantă şi fac ca mingea să îşi schimbe des direcţia fără voia jucătorilor. În ceea ce priveşte şuturile, şi aici jucătorii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că mingea poate ajunge oricând în livada de pruni din spatele unei porţi sau pe clădirea căminului. Şi sunt doar trei mingi disponibile. Cu toate acestea, atmosfera are farmec. Ca şi tribuna cu vreo 300 de locuri pe scaune.
Jucătorii lui AS Colibaşi au început încălzirea, iar „nea Pompi” e printre primii la sprinturi. Foarte interesantă „configuraţia” echipei: cel mai tânăr jucător are 16 ani, cel mai bătrân – 63.

Coleg, preţ de o repriză, cu Dănuţ Lupu şi Rică Răducanu

După vreo 10 minute de mişcare, Pompiliu Barbu ia loc pe banca de rezerve şi îşi continuă rememorările: „Am câteva sute de meciuri la activ şi peste 100 de goluri marcate. Îmi aduc aminte cu plăcere de meciul în care FC Argeş a sărbătorit 50 de ani. Am evoluat atunci o repriză şi i-am avut colegi pe Rică Răducanu, Motroc şi Dănuţ Lupu. A fost frumos”, oftează „Nea Pompi”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.