Jumătate din gravidele piteştene nasc în alte spitale

Decât să nască la Spitalul Judeţean, gravidele din Piteşti preferă să bată sute de kilometri, atât în timpul sarcinii, pentru control, cât şi la naştere, către spitale din Bucureşti, Braşov sau chiar, surprinzător, Curtea de Argeş. Speriate de „neplăcerile” produse la naştere, de „competenţa” medicilor şi lipsa aparaturii necesare de la Spitalul Judeţean, jumătate dintre piteştence aleg alte spitale.

În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean, deşi este cea mai mare unitate medicală din Argeş, cu două secţii de Obstetrică-Ginecologie, de ani de zile nu se reuşeşte să se remedieze problemele cu personalul şi dotarea, inconveniente ce alungă pacientele. În urmă cu o lună, dr. Geanina Dragnea, medic ginecolog ce a activat o perioadă în Spitalul Judeţean şi a constatat crunta realitate, a luat atitudine în ceea ce priveşte felul în care se realizează actul medical în aceste două secţii şi lipsa de interes pentru dotarea şi specializarea personalului. Asta, chiar dacă a însemnat să se ridice împotriva colegilor de breaslă, lucru pe care nimeni nu a mai avut curaj, până acum, să îl facă. „Secţiile de ginecologie au ca activităţi principale realizarea de chiuretaje şi naşteri necomplicate sau cezariene, deşi obstetrica şi ginecologia au avansat mult în … ultima sută de ani!

Chiar şi aceste activităţi sunt desfăşurate însă la un nivel nesatisfăcător pentru paciente, din moment ce multe femei, 28% din femeile argeşene şi 50% dintre cele din Piteşti preferă ca, în travaliu, să bată drumul spre Bucureşti sau Braşov, riscând viaţa lor şi pe cea a copilului lor, decât să nască în spitalul public piteştean”, se arată în memoriul depus la principalele instituţii cu atribuţii în sănătate de către dr. Geanina Dragnea, şi pe care „Universul argeşean” l-a publicat, integral, în ediţia trecută.

Situaţia dramatică prezentată de doctoriţa Dragnea este confirmată şi de statistica pe anul 2010, realizată de Direcţia de Asistenţă Socială în ceea ce priveşte locul naşterii copiilor, pentru care s-a cerut acordarea alocaţiei de stat la Piteşti. Astfel, în 2010, la primărie s-au înregistrat 1.609 cereri, pentru copii cu domiciliul în oraş. Aproape jumătate din ei însă, mai exact 793 de copii, nu s-au născut în Piteşti! Bucureştiul a fost prima alegere, în 595 dintre cazuri, datorită calităţii ridicate a spitalelor şi a medicilor ginecologi. Alte destinaţii preferate ale piteştencelor au fost Braşov- 9 cazuri, Costeşti – 7, Călineşti – 44 şi Curtea de Argeş – 138!
Dacă, în cazul Braşovului şi Costeştiului, s-ar putea spune că au fost întâmplări izolate, numărul naşterilor la Călineşti şi Curtea de Argeş au clar alte motive. Călineştiul, cu saloanele sale mamă – copil, unice în sudul ţării, şi cei doi medici de renume, Mihai Nurciu şi Georgeta Drăgoi, este de multă vreme în topul preferinţelor gravidelor argeşene. Este oarecum surprinzător numărul mare de naşteri de la Curtea de Argeş, însă faptul că, în ultimii ani, aici au ajuns câţiva medici ce nu au intrat în scandaluri şi nu au fost acuzaţi de greşeli majore, justifică migraţia piteştencelor către această unitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.