Curs de bune maniere pentru copii la Biblioteca Judeţeană

„Dragostea, grija, consideraţia şi politeţea sunt patru ingrediente pentru o viaţă fericită. Totuşi, mai există unul: respectul“. Aceasta este deviza sub care Biblioteca Judeţeană Argeş organizează, în această vacanţă, un inedit curs de bune maniere dedicat celor mici. Cursul a fost o iniţiativa a două tinere entuziaste, Oana Antonescu şi Magdalena Roşoiu, care au reuşit să atragă deja peste 40 de copii, cu vârste între 7 şi 12 ani. „Cu toate că trăim într-o societate în care nonconformismul este la modă, bunele maniere trebuie să facă parte din structura educaţională a fiecărui individ. Felul în care folosim cuvintele, gesturile de politeţe ne ajută să dezvoltăm simţul respectului de sine, încrederea în propria persoană, având un efect pozitiv asupra relaţiilor cu semenii noştri.  Manierele reprezintă astfel cartea de vizită a fiecărui individ în societate. „A avea maniere” presupune o ţinută şi un limbaj impecabile, să ne comportăm civilizat cu cei din jurul nostru, să fim politicoşi, amabili, concilianţi, diplomaţi, să avem simţul responsabilităţii, să ne stabilim şi să ne respectăm propriile principii morale. Bunele maniere se învaţă încă din copilărie. Pregătit de mic în acest sens, copilul devine o persoană adultă manierată. Acesta este scopul cursului nostru!”, ne-a declarat Oana Antonescu, una dintre organizatoare.

„Abordăm bunele maniere în diferitele ipostaze din viaţa de zi cu zi a copiilor: acasă, pe stradă, la şcoală, la joacă”

Conţinutul cursului, aşa cum a fost gândit de organizatori, este extrem de captivant şi foarte diferit de ceea ce micuţii au învăţat la grădiniţă sau la şcoală. Într-o atmosferă relaxantă, ei învaţă să se exprime într-un limbaj propriu, în diferite situaţii, să aplice regulile de salut şi de comportament, cum să  împacheteze şi să ofere un cadou, cum să aşeze masa, cum să folosească tacâmurile şi multe altele. În total, lecţiile se vor întinde pe 16 şedinţe, câte o oră săptămânal, biblioteca oferind suportul de curs şi, la final, diplome personalizate pentru fiecare copil.
„Bunele maniere trebuie să facă parte din programul de educaţie al oricărui copil, felul în care îşi foloseşte cuvintele ajutându-l să-şi dezvolte simţul respectului de sine şi încrederea în propria persoană. Abordăm bunele maniere în diferitele ipostaze din viaţa de zi cu zi a copiilor: acasă, pe stradă, la şcoală, la joacă. Cursul se desfăşoară într-o atmosferă relaxantă, folosind jocul ca formă de învăţare, şi analizăm diverse roluri pe care copiii şi le asumă de-a lungul unei zile, determinându-i să înveţe şi să aplice reguli de bună purtare. Astfel, sperăm noi, vor reuşi să deprindă şi să aplice anumite norme, reguli de viaţă şi de conduită, bazându-se pe trei principii: respect, consideraţie şi sinceritate”, explică Magdalena Roşoiu.   
Pentru că prima serie, împărţită pe trei grupe de vârstă, a fost suprasolicitată, conducerea Bibliotecii Judeţene a decis ca, după terminarea acesteia, să reia cursul. Alţi  doritori pot să participe la acest program în toamnă, după începerea anului şcolar. Cursul este gratuit, înscrierea fiind realizată doar pe baza certificatului de naştere al copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.