În Piteşti, cele două instituţii de învăţământ superior importante, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” şi Universitatea de Stat, plus alţi sateliţi, gen „Spiru Haret” şi filiala Facultăţii Economice a Universităţii Craiova, pun la bătaie, în acest an, peste 6.000 de locuri. Asta în vreme ce dezastrul de la examenul de bacalaureat din această vară a redus dramatic numărul posibililor candidaţi, ştiut fiind faptul că proaspeţii absolvenţi de liceu sunt şi principala sursă de materie primă a universităţilor din judeţul nostru.
În acest an, în Argeş, doar 2.355 de elevi au reuşit să ia bacul, iar speranţa ca din cei 4.093 de respinşi să mai treacă vreo câţiva în toamnă este destul de mică. La urma urmei, dacă în patru ani au reuşit să acumuleze cunoştinţe doar pentru o notă de 2 sau 3, este greu de crezut că, într-o lună, vor putea să mai recupereze mare lucru. Mai ales că, aşa cum au anunţat autorităţile, examenul din toamnă nu va fi cu nimic mai uşor decât cel din iunie, iar severitatea şi măsurile de securitate vor fi aceleaşi.

Un candidat pe patru locuri

Un simplu calcul ne arată că pentru cele peste 6.000 de locuri oferite de învăţământul superior din Argeş sunt disponibili mai puţin de 2.500 de candidaţi. O altă veste proastă pentru universităţi este că, din cei 2.500 de absolvenţi de BAC, circa 1.000 pleacă către universităţi de renume din Bucureşti sau din ţară. Asta deoarece cei 1.000 de elevi sunt foarte bine pregătiţi şi provin de la liceele de top, cum ar fi „Zinca Golescu”, „Brătianu”, „Odobescu” ori „Vlaicu Vodă”, iar valoarea îi recomandă pentru marile centre universitare.

Admitere pe bază de dosar şi multe facilităţi

Deşi situaţia Universităţii de Stat este oarecum incertă, deoarece, potrivit unor zvonuri, ar urma să devină filială a Universităţii din Craiova, anul acesta UPIT organizează admitere la aproape 50 de specializări existente în cele 11 facultăţi. 900 de locuri subvenţionate – şi 2.500 cu taxă. Iar taxele, la fel ca anul trecut, nu sunt deloc mici, fiind 2.500 sau 3.000 de lei, în funcţie de specializare. Însă, de remarcat, sunt la acelaşi nivel de acum doi ani, la decizia Senatului Universităţii, pe motiv că recesiunea economică a diminuat serios „puterea” de cumpărare a posibililor candidaţi la facultate, iar taxele şi mai mari ar mai fi redus şi mai mult numărul doritorilor de a se înscrie. Concursul de admitere se desfăşoară pe bază de dosar, excepţie făcând doar anumite specializări – precum teologia ortodoxă, muzica, sportul – care au şi probe eliminatorii sau asistenţa medicală, unde se dă şi un test grilă de cunoştinţe de anatomie, fizică şi chimie.   
La Universitatea „Constantin Brâncoveanu” sunt disponibile 2.025 de locuri, în trei facultăţi: Management-Marketing în Afaceri Economice – 1.000 de locuri, Finanţe-Contabilitate – 550 de locuri şi Ştiinţe Juridice, Administrative şi ale Comunicării – 475 de locuri. Şi aici admiterea constă doar în depunerea dosarului şi destule facilităţi pentru studenţi: burse de studii în ţară şi străinătate, reducere a taxei de studii, care este de 2.000 de lei pentru toate specializările.
În ceea ce priveşte „satelitul” Universităţii din Craiova, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, centrul universitar Piteşti, acesta oferă doritorilor posibilitatea de a urma o facultate de profil economic la distanţă, numărul locurilor fiind nelimitat.
Cum situaţia nu este deloc roz, în toate universităţile se va organiza şi o a doua sesiune de admitere, în toamnă, după cea de-a doua sesiune de bacalaureat.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI