SITUAŢIE ALARMANTĂ În Argeş, la fel ca în aproape în toată ţara, suntem la jumătate cu numărul celor care se îngrijesc de sănătatea şi siguranţa cetăţenilor. Pentru a ne apropia de media europeană, ar trebui să dublăm, spre exemplu, numărul doctorilor şi al poliţiştilor, însă tendinţa este exact pe dos, pentru că tot mai mulţi specialişti aleg să plece în străinătate. Soluţii ar fi, însă, din lipsa de bani, ele nu pot fi puse în practică. Profesori şi medici din ce în ce mai puţini, poliţişti, la fel. La un calcul sec, cei aproape 600.000 de locuitori ai Argeşului sunt deserviţi doar de 1.400 de poliţişti, de mai puţin de 1.300 de medici şi de 5.300 de asistenţi medicali, iar la cei aproape 100.000 de copii din şcolile  argeşene, schema de personal cuprinde mai puţin de 6.800 de posturi de profesori. În fiecare dintre aceste domenii personalul este absolut insuficient, cei din sistem plângându-se de încărcătura prea mare de muncă. Motivele sunt deja binecunoscute: migraţia medicilor către oferte de lucru mai bine plătite, în special în străinătate, renunţarea profesorilor la posturile din învăţământ din pricina salariilor mult prea mici în comparaţie cu munca depusă şi a poliţiştilor, din acelaşi motiv.

1 poliţist la 428 de locuitori

La acest moment, potrivit rezultatelor provizorii ale ultimului recensământ, cel din 2011, Argeşul are o populaţie stabilă de 591.353 de persoane, care locuiesc în 233.253 gospodării. Păstrarea siguranţei acestora – fie persoane, fie locuinţe – este unul drepturile oricărui cetăţean român. Însă, în condiţiile în care Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş are doar aproximativ 1.400 de posturi, şi acestea nu toate ocupate, media este de un poliţist la 428 de persoane! Şi asta, fără a scădea poliţiştii  care lucrează în serviciile specializate şi nu au contact direct cu populaţia. În mediul rural, spre exemplu, spun statisticile IJP Argeş, posturile de  poliţie au în componenţă  în medie 3 funcţii (un şef de post şi doi subordonaţi), iar aparatul secţiei este constituit, în medie, din 7 poliţişti (ofiţeri şi agenţi), în timp ce majoritatea comunelor noastre depăşesc 3.000 de locuitori. În aceste condiţii, deşi stăm mai bine decât alte judeţe, reprezentanţii poliţiei argeşene spun că nevoia de personal este stringentă.

1 medic la 480 de pacienţi

Potrivit Colegiului Medicilor Argeş, în acest moment în judeţ profesează 1.270 de medici, incluzându-i aici pe cei pensionari, dar activi şi pe cei din structura militară. Adică, într-o medie simplă, un medic la 480 de pacienţi. Totuşi, spune dr. Valentin Bănică, preşedintele Colegiului, media nu e atât de relevantă, ţinând cont de faptul că medicii sunt specializaţi şi, deşi în unele dintre aceste specializări strictul necesar este asigurat, în altele deficitul este foarte mare. „În Argeş, spre exemplu, nu sunt locuri libere la medicina de familie, toate fiind ocupate! Însă, în acelaşi timp, avem specialităţi cum ar fi Urgenţa, Neonatologia, activitatea de laborator, Imagistica sau Anestezia, unde medicii sunt extrem de puţini şi nu mai fac faţă. În curând, cu aceeaşi problemă ne vom confrunta şi în cazul Pediatriei, din cauza desfiinţării specializării de la Facultatea de Medicină!”.
Tot în domeniul medical există o mare problemă şi în cazul asistentelor medicale. În evidenţele Ordinului Asistenţilor sunt în prezent 5.826 de asistenţi cu drept de practică, din care doar 5.300 sunt activi, cifra fiind în continuă schimbare. De regulă, în minus, din cauza plecărilor masive către străinătate, la fel ca şi în cazul medicilor. De remarcat încă că aceştia lucrează atât în domeniul de stat, cât şi în cel privat, de multe ori – ca şi medicii, de altfel.

Profesorii, cei mai puţini

În judeţul nostru funcţionează în prezent 200 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, în cadrul cărora sunt prevăzute 6.784 de posturi de cadre didactice. Ţinând cont că populaţia şcolară numără, în anul şcolar 2012-2013, 95.678 de elevi, media ar fi de un profesor la 14 copii. Anul acesta, potrivit statisticilor Inspectoratului Şcolar, avem 17.291 de preşcolari, 26.632 de elevi în învăţământul primar şi 23.921 în cel gimnazial şi 27.834 în cel liceal. Deşi media pare una destul de în regulă, există clase, mai ales în mediul urban, constituite din 30 – 38 de elevi, din cauza lipsei posturilor didactice. Conform unei analize realizate la nivel naţional, atât numărul, cât şi calitatea personalului din învăţământ s-au redus drastic, ca o urmare firească a diminuării alocărilor bugetare pentru Educaţie şi a scăderii continue a salariilor cadrelor didactice. De aceea, în ultimii 15 ani, numărul dascălilor a scăzut cu 21%!

Avem un preot la 841 de enoriaşi

La capitolul biserici şi preoţi, avem peste 500 de lăcaşe de cult, în care slujesc 714 preoţi. În ultimii ani s-au dat în folosinţă în fiecare protoierie biserici noi, iar altele sunt în construcţie. Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului are 7 protoierii în jurisdicţia cărora sunt 543 de parohii, având 714 preoţi angajaţi. Avem 5 catedrale, 17 biserici în cadrul mănăstirilor, 500 de biserici parohiale, 26 de capele cimitir, 16 filii şi 17 paraclise.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI