În contextul prevenirii răspândirii infecției cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2), diminuării fenomenului de muncă nedeclarată și asigurării securității și protecția lucrătorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a intensificat acțiunile de control privind verificarea și monitorizarea modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă și al relațiilor de muncă în zilele de repaus săptămânal.

În perioada 25-26 iulie 2020, 11 echipe formate din inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș cu atribuții de control în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă au efectuat un număr de 21 controale la angajatori de pe raza județului Argeș care desfășoară activitate în domeniile: restaurante/ terase, jocuri de noroc.

Astfel, în domeniul relațiilor de muncă la doi angajatori au fost au fost identificate ca prestând muncă nedeclarată un număr de două persoane. Au fost aplicate sancțiuni în cuantum de 40.000 lei. Pentru neevidențierea timpului de muncă au fost sancționați un număr de 5 angajatori, aplicandu-se amenzi in valoare de 6.000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost aplicate 19 sancțiuni, din care 10 amenzi în cuantum de 37.000 lei.
Deficienţele constatate în urma controalelor:
– lipsă instruire SSM;
– lipsă control medical periodic;
– lipsă echipament individual de protecţie ;
– nepurtare echipament indidual de protecție.

”Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș monitorizează în continuare prin acțiuni de control respectarea tuturor prevederilor legale și recomandă angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanţilor acestora, precum şi altor participanţi la procesele de muncă să aplice măsurile dispuse de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență şi de autoritățile competente, pentru gestionarea și limitarea răspândirii COVID-19”, transmit reprezentanții instituției.

Comments

comments