Începe programul de depistare al elevilor cu scolioză

PREVENŢIE 1.000 de copii din Argeş vor fi examinaţi, în cadrul unui program de depistare precoce a scoliozei, derulat de Direcţia de Sănătate Publică, cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Programul pentru depistarea precoce a scoliozei a fost iniţiat de Minister în 2010 şi se derulează doar în 10 spitale din ţară, iar cu excepţia Spitalului de Pediatrie Piteşti, care va asigura specialiştii pentru derularea programului, toate sunt clinici de urgenţă pentru copii. Scolioza şi cifo-scolioza sunt curburi anormale ale coloanei vertebrale care au, printre cauzele incriminate de specialişti, poziţia deficitară în băncile de la şcoală, neadaptate staturii şi dimensiunilor elevilor, greutatea ghiozdanelor pe care aceştia le cară zilnic, dar şi cauze ce ţin de alimentaţia deficitară ce afectează creşterea din multiple puncte de vedere.
„Anul trecut am fost în şcolile nr. 13 şi 16 din Piteşti şi în una din Poiana Lacului, unde am evaluat tot 1.000 de copii, de la clasa a patra până la clasa a opta. În prima etapă au fost depistaţi 90 de elevi cu scolioză, iar în cea de-a doua, în ultimul trimestru, alţi 56. Programul pentru anul acesta va începe săptămâna viitoare, imediat de ne vor sosi banii de la minister, suma totală fiind de circa 300 de milioane de lei vechi. Şcolile în care vom merge anul acesta vor fi alese de Inspectoratul Şcolar, la solicitarea medicilor şi asistenţilor şcolari. Programul va acoperi doar evaluarea, dar copiii depistaţi cu astfel de afecţiuni vor intra apoi în evidenţa Spitalului de Pediatrie pentru tratament”, ne-a declarat Sorina Honţaru, director al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.  
Necesitatea efectuării unui screening în rândul copiilor de vârstă şcolară este motivată de numărul extrem de mare de elevi cu deficienţe ale coloanei vertebrale. Procentual, după rezultatele de anul trecut, aproape 15% dintre copii prezintă diferite forme de scolioză, dar acestor deficienţe ale spatelui li se mai adaugă şi altele, cum este cifoza – sau cocoaşa, în limbaj popular – ce afectează la fel de mult copiii de vârstă şcolară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.