Domnule primar, Albota este printre puţinele localităţi din ţară care au reuşit să acceseze un proiect de peste un milion de euro pentru asfaltarea drumurilor agricole. Cum v-aţi descurcat?
Greu, extraordinar de greu. Mi-a scos peri albi acest proiect. Cea mai mare întârziere s-a produs din cauza celor de la Drumurile Naţionale, DRDP-ul. După ce am luat, însă, avizul de la Drumurile Naţionale mi-au zis: „pardon, e drum european. Trebuie aviz şi de la drumurile europene”. Aviz care mai apoi a trebuit semnat şi la Inspectoratul General al Poliţiei, la Bucureşti. Am mers şi acolo, fiindcă am crezut că acolo mi s-a blocat proiectul. Când colo, lucrarea era în sertar la Drumurile Naţionale! Vreau să vă spun că asta e cea mai mare nenorocire a acestei ţări. Pe lângă faptul că am cheltuit şi cu consultanţa, şi cu proiectul, peste 1,4 miliarde lei – dar asta era normal! – problema se pune că a trebuit să mai cheltuiesc încă 200 de milioane cu aceste avize. Şi, culmea, proiectul nostru de la Albota este o facilitate pentru Drumurile Naţionale, pentru că, modernizând drumurile agricole, nu mai ies cu noroiul şi utilajele pe drumurile lor. Iar ei, în loc să sprijine această acţiune, nu fac nimic. Toată lumea vrea însă fonduri pentru pregătire profesională, că acolo nu se vede unde se duc banii! Şi nici nu se cunoaşte prea bine când dispar.
A fost o perioadă în care domnul fost prefect Gogu Davidescu ne impunea nouă, primarilor, să trimitem oameni la astfel de cursuri! N-am înţeles ideea! Şi să le mai şi plătim, deşi erau plătite o dată! Ar trebui să verifice cineva. Noi am plătit, că ni se impunea! Aşa cum, de fapt, ne-a tot impus PDL-ul multe alte lucruri vreme de 8 ani.

În afară de aceste avize, pe unde aţi mai întâmpinat piedici?
La Mediu, când era o reprezentantă măreaţă a PDL-ului la conducere. O fostă colegă de-a noastră. Mi-a ţinut proiectul două luni la ea. Dar şi eu pot fi azi coleg cu Tămagă şi mâine să nu mai fiu! خnsă omenia e omenie. Binele comunităţii care ne-a trimis pe mine la Primărie pe ea, acolo, ar fi trebuit să primeze!

„PDL i-a dat pe toţi ai noştri afară, noi acum facem la fel, încercăm să îi înlocuim”

Ca om cu o foarte mare experienţă în administraţie, dar şi în politică, aveţi convingerea că sunt mulţi veniţi într-un partid doar pentru a obţine o funcţie şi nu pentru a face treabă?
Au fost, sunt şi vor mai fi! Mie nu mi-e frică s-o spun. Şi la ora actuală, noi muncim şi apoi apar, de te miri unde, „cadrele de conducere” care îşi tot asumă meritele. Nu sunt de acord cu asta. PDL i-a dat pe toţi ai noştri afară, noi acum facem la fel, încercăm să îi înlocuim. Eu nu aş face asta! Nu aş opera la Poliţie, la servicii, la alte instituţii, aş lăsa ţara asta să meargă înainte cu oameni cu experienţă!

Domnule primar, să presupunem aţi fi o zi preşedintele CJ în locul lui Constantin Nicolescu. Ce aţi face?
Păi, Nicolescu a făcut tot ce i-a stat în putinţă. Tot ce se poate face. Şi greşeli, că toţi greşim şi asta pentru că mulţi oameni l-au păcălit. Oameni din apropierea dumnealui. Oameni pe care i-am văzut în casa sa, iar apoi îl chemau la ordin pe primarul din Bascov, în miezul nopţii, scos din pijama, să îl someze că treacă la PDL, că altfel nu se ştie cum se termină faimosul lui proces cu accidentul. Pe mine m-a sunat atunci Stancu, mai că nu plângea. Dar omul mi-a zis „rămân aici orice s-ar întâmpla, că nu am ce le spune copiilor, soţiei, oamenilor din Bascov!” Iar acum acel om, care a ciugulit din mâna domnului Nicolescu, e bine merci. Şi e în continuare unul din favoriţii PSD. L-aş sfătui pe domnul preşedinte să nu aibă prea mare încredere în toată lumea.

Dar dacă aţi fi o zi în locul prim-ministrului Ponta?
Aş da un ordin să se facă Autostrada Piteşti-Sibiu, să leg Constanţa şi Bucureştiul de Europa. Asta i-aş spune şi ministrului Marilor Proiecte. Marii conducători au intrat în istorie cu lucruri grele, nu uşoare! Ca şi Napoleon sau ca şi Ceauşescu, care a rămas în istorie cu Casa Poporului, clădire care, dincolo de sacrificiile şi munca grea, de gusturi, e acum a noastră, a poporului. Trebuie să o apreciem. Nu alegi autostrada Alba Iulia – Cluj, un crâmpei! Dacă vrei să fii măreţ şi să rămâi în istorie, rămâi cu o operă de artă!

Ce aţi face dacă aţi fi o zi în locul lui Băsescu?
Nu aş râde aşa, flegmatic, nu mi-aş mai bate joc de poporul care m-a ales. Sau care nu m-a ales. Nu ai voie să faci aşa ceva! E groaznic că el nu vrea să coabiteze cu noi, poporul, că până la urmă, Ponta este poporul. 70% din populaţie a dat votul USL pentru ca el să ajungă acolo şi să facă ceva.

Ce planuri aveţi? Mai candidaţi pentru alt mandat?
Pe zona metropolitană, la care a aderat şi Albota, ne mai revin 5,4 milioane de euro. Cu banii ăştia vreau să încep, în primăvară, canalizarea. După ce termin canalizarea pe drumul naţional, vreau să mă apuc de pista de biciclete şi pietonală de la intrare în Albota şi până la Piteşti. Dacă vrem să alergăm dimineaţa sau mergem cu bicicleta la Piteşti, că sunt numai 7 kilometri, de ce nu? Acum nu se poate, că e un mare risc. Dacă se va mai construi şi drumul expres ce trece prin spatele comunei, atunci va fi şi mai bine în privinţa traficului. Mai vreau să fac şi iluminat, şi alei, şi să pun peste tot băncuţe. Un fel de mini orăşel. Dar niciodată nu se va numi oraş, va rămâne comuna Albota. Vreau să fac condiţii de viaţă ca la oraş pentru concetăţenii mei. Dacă termin în mandatul ăsta, nu mai candidez, mă duc acasă şi îmi văd de treaba mea. Dacă nu, mai stau 4 ani. Asta dacă îmi va permite şi sănătatea, că ştiţi că m-a cam lăsat inima.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI