În loc de 13, Argeşul ar putea avea 17 parlamentari

LACUNE LEGISLATIVE Alegerile parlamentare din 9 decembrie ar putea creşte numărul deputaţilor şi senatorilor de Argeş cu patru mandate: trei de deputat şi unul de senator. Deşi la referendumul din 2009 românii au votat pentru reducerea numărului de parlamentari de la 496 la 300, după alegerile din 9 decembrie, numărul senatorilor şi deputaţilor nu doar că nu va scădea, ci chiar va putea creşte la peste 540. Estimarea apare în mai multe simulări, printre care şi cea realizată de Agenţia de Rating Politic, unde, conform calculelor făcute, viitorul Legislativ va avea în plus, faţă de actualul, 77 de mandate, adică 546 de parlamentari. Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, Alexandru Radu, confirmă creşterea numărului de deputaţi şi senatori, după alegerile din 9 decembrie: „Calculele estimative şi simulările efectuate de noi atestă faptul că este posibil ca numărul parlamentarilor în noua legislatură să ajungă şi la peste 550”. Iată cum se poate întâmpla acest lucru şi cum s-a ajuns aici, în ciuda referendumului de reducere a numărului de parlamentari. În 30 iunie 2012, Curtea Constituţională a stabilit că România trebuie să aibă 300 de parlamentari, conform referendumului din 2009, dar şi că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înainte de alegeri.
Aşadar, legea în vigoare, după care se vor organiza alegerile parlamentare, va fi cea votată în 2008, unde sunt amestecate principiile uninominalului cu cele ale proporţionalităţii. Potrivit acestui act normativ, în prima fază, ajung direct în Parlament candidaţii care obţin peste 50% din voturi în colegiile lor. În acelaşi timp, tot conform legii din 2008, fiecare partid are dreptul la un număr de locuri în Parlament direct proporţional cu voturile obţinute. Aceste locuri sunt atribuite în cea de-a doua fază, printr-un încâlcit sistem de redistribuire.
Deci, dacă un partid sau o alianţă obţine peste 50% în toate colegiile dintr-un judeţ sau mai multe decât îi revin, proporţional cu numărul de voturi obţinute, legea prevede atribuirea de locuri suplimentare şi pentru candidaţii de la alte partide, prin redistribuire. Un astfel de caz a existat şi la Arad, după alegerile din 2008, unde Biroul Electoral Judeţean a stabilit, după numărul de voturi obţinute de fiecare partid, că din cele 7 mandate de deputat, câte reveneau acestui judeţ, PDL avea dreptul la 4, iar PSD, PNL şi UDMR – la câte un mandat. Cum PDL-ul a câştigat în 5 colegii cu peste 50%, iar, după redistribuire, PSD şi PNL au obţinut câte un mandat, s-a mai acordat în plus încă un post de deputat şi pentru UDMR.
Acelaşi algoritm de calcul se va aplica şi în 9 decembrie, numai că scena politică s-a schimbat radical faţă de acum 4 ani, prin formarea USL, care, conform celor mai recente sondaje, ar obţine 57% din voturi în toate judeţele ţării la alegerile parlamentare.

Chiar dacă USL Argeş obţine peste 50% în cele 13 colegii, PDL tot va avea 3 parlamentari, iar PP-DD, doar 1

Ce se va întâmpla în acest caz în Argeş, unde USL-ul este situat peste media pe ţară, asta dacă ne raportăm doar la alegerile locale, când useliştii au obţinut la Consiliul Judeţean 61,34%, Alianţa pentru Argeş şi Muscel (PDL + PNŢCD) 20,05%, iar PP-DD 10,49%. Judeţul Argeş are în prezent alocate 9 mandate de deputat şi 4 de senator. Dacă ne raportăm la sistemul proporţionalităţii, după rezultatele de la alegerile locale, USL-ului îi revine dreptul la maximum 6 deputaţi şi 2 senatori.
Potrivit aceluiaşi sistem, PDL ar avea dreptul la 2 deputaţi şi un senator, iar PP-DD – la un deputat. Cel de-al 4 senator ar urma să fie adjudecat tot de USL, dar numai dacă procentul obţinut la alegerile locale, de 61,34%, va fi menţinut, ba chiar crescut cu 3-4 procente.
Mergând şi pe varianta vehiculată de liderii USL Argeş – că, după alegerile din 9 decembrie 2012, vor reuşi să câştige cu peste 50% în toate cele 13 colegii, conform legii electorale în vigoare, judeţul nostru va primi trei posturi suplimentare de deputat şi unul de senator. Două posturi de deputat şi unul de senator pentru PDL şi unul de deputat pentru PP-DD.
Mai există şi o a treia variantă, aceea în care USL-ul ar obţine în toate cele 13 colegii o medie de 51 – 55%. În această situaţie, restul de 45% ar aduce nu 4 posturi de parlamentari în plus pentru Argeş, ci chiar 5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.