În pădurile argeşene trăiesc peste 530 de urşi

MOR, MOR, MOR!… Potrivit datelor oficiale, în judeţul nostru populaţia de urşi este dublă faţă de efectivul optim, raportat la dimensiunile fondului forestier şi cinegetic din Argeş. Specialiştii de la Protecţia Mediului Piteşti cred însă că numărul de urşi este chiar mai mare, în realitate, decât cel raportat pe hârtie. În ultimele zile, scandalul urşilor ucigaşi din Dâmboviţa a fost ştirea principală de la televizor, subiectul reuşind să împartă societatea în două tabere, ale căror păreri sunt diametral opuse: cei care ar face orice pentru a proteja fiecare dintre animalele ameninţate de om şi cei care ar extermina orice urmă de urs, pentru a se simţi în siguranţă. Deşi în Argeş nu s-au semnalat astfel de cazuri, cu excepţia celor doi gonaci răniţi, săptămâna trecută, chiar în timpul unei partide de vânătoare, numărul foarte mare al urşilor, seceta care a distrus mare parte din hrana necesară sau incendiile de pădure ce au afectat toată vara zona montană pot duce oricând la tragedii şi în zona noastră.
Potrivit celor mai recente statistici oficiale ale Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Piteşti, în acest moment, în judeţul nostru populaţia de urşi se ridică la circa 533 de animale, dublu aproape faţă de efectivul optim, raportat la dimensiunile fondului forestier şi cinegetic argeşean. Astfel, dacă efectivul optim calculat de specialiştii de la Mediu pentru judeţul nostru este de 279 de urşi, în realitate în pădurile argeşene trăiesc 533 de animale, în timp ce în judeţul vecin, Dâmboviţa, numărul este de numai 81 de exemplare, iar în Prahova, de 287.
Evident cifra este una estimativă, la care s-a ajuns pe baza raportărilor făcute de administratorii fiecărui fond de vânătoare din judeţ, în parte. Însă, potrivit specialiştilor de la Protecţia Mediului din Argeş, este foarte probabil ca, în realitate, numărul urşilor să fie mai mare decât cel de pe hârtie. Cei mai mulţi urşi trăiesc, după cum reiese din statistica de la Mediu, pe cele 6 fonduri de vânătoare ale Direcţiei Silvice, care are în gestiune circa 146 de exemplare, în timp ce AJVPS Argeş are, pe 5 fonduri, în jur de 75 de urşi, restul fiind răspândiţi pe celelalte fonduri private.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.