Primăria Piteşti trimite, anual, 800.000 de scrisori către contribuabili

CORESPONDENŢĂ-RECORD În fiecare an, municipalitatea din Piteşti trebuie să trimită peste trei sferturi de milion de scrisori spre a-i înştiinţa pe piteşteni despre taxele şi impozitele pe care le au de achitat la bugetul local. Deoarece volumul este unul imens, Primăria a negociat un contract cu Poşta Română de aproximativ 670.000 de plicuri, în doi ani, pentru care are de plată circa 25 de miliarde de lei vechi. Potrivit unei completări făcute la Codul Fiscal, încă de pe vremea guvernării lui Emil Boc, funcţionarii Primăriilor trebuie să trimită fiecăruia dintre contribuabili o sumedenie de scrisori de informare cu privire la taxele şi impozitele pe care le au de achitat la bugetul local. Deşi pare simplu la prima vedere, pentru o Primărie ca cea a Piteştiului, suma totală a scrisorilor ce trebuie trimise, neapărat cu semnătură de primire, se ridică la peste trei sferturi de milion de plicuri!

Mai exact, potrivit directorului economic Mariana Boncea, socoteala estimativă, în funcţie de numărul de contribuabili şi de cei ce „obişnuiesc” să rămână datori, indică o cifră de circa 776.000 de scrisori! „Legea zice că trebuie să trimitem fiecărui contribuabil mai multe tipuri de acte administrative. Primele sunt deciziile de impunere, care se emit ori de câte ori apar modificări în baza de impunere, de la declararea unui nou bun sau demolarea unei clădiri, până la schimbarea domiciliului. Apoi, trebuie să trimitem înştiinţări despre majorările de întârziere fiecărui contribuabil care a depăşit termenele scadente de plată a impozitelor, după  31 martie şi 30 septembrie. Mai trebuie să trimitem somaţiile de plată, în cazul în care acesta nu îşi plăteşte de bunăvoie obligaţiile fiscale, dar şi titlul executoriu, pentru debitele neachitate în termen de 15 zile de la primirea somaţiei. La sfârşit, este adresa de înfiinţare a popririi care se trimite la locul de muncă al debitorului sau la bănci comerciale, care se transmite, după comunicarea somaţiilor şi titlurilor executorii. Deci, anual trebuie să trimitem circa 776.000 de scrisori! Numai deciziile de impunere sunt vreo 224.000, iar cele pentru penalităţi de întârziere, aproape 236.000! La ele se adaugă vreo 220.000 de somaţii şi titluri executorii şi vreo 40.000 de popriri. Şi asta doar pentru taxe şi impozite, fiindcă mai punem la socoteală şi vreo 26.000 de plicuri pentru alte tipuri de corespondenţă, emise de alte compartimente din Primăria Piteşti”, ne-a declarat Mariana Boncea.  
Pentru că o parte din scrisori, circa 458.000, pot fi duse la destinatar cu ajutorul funcţionarilor Primăriei Piteşti, anul acesta vor fi trimise prin poştă „doar” 318.000 de plicuri. Oricum, suma necesară pentru timbre este una imensă, fără a mai pune la socoteală hârtia şi plicurile. Primăria şi-a negociat un contract cu Poşta Română pentru aproximativ 670.000 de plicuri, în doi ani, pentru care are de plată circa 25 de miliarde de lei vechi. „La licitaţie, am avut un singur ofertant, Poşta Română, iar contractul prevede că facturarea şi plata se vor face efectiv la numărul de plicuri transmise”, ne-a mai declarat directorul economic al Primăriei Piteşti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.