„În Kuweit, am avut un lux pe care nu mi-l puteam imagina”

GLOBTROTTER-UL DE LA MIOVENI Chiar dacă la ora la care citiţi aceste rânduri nu se ştie încă dacă Mihai Stoichiţă va fi sau nu antrenorul de la CS Mioveni, este pur şi simplu captivant să afli poveştile de viaţă culese de acest antrenor de-a lungul întregii sale cariere. Considerat un adevărat globtrotter pentru că a antrenat peste tot în această lume, Stoichiţă priveşte înapoi cu mândrie către toate echipele unde a activat.  Numit antrenor al naţionalei statului Panama, Stoichiţă spune că nu a câştigat bani mulţi, dar în schimb a fost o experienţă cu adevărat interesantă. De altfel, Stoichiţă nu a căutat nicăieri să primească foarte mulţi bani, ci să încerce să aducă echipa la o performanţă cât mai mare. Interesant este însă faptul că şi la ora actuală mulţi antrenori din Panama îl sună pe Stoichiţă pentru a se consulta cu el în ceea ce priveşte diverse probleme fotbalistice. În mod sigur perioada petrecută la cârma naţionalei Kuweitului a fost cea mai fructuoasă din punct de vedere financiar şi nu numai. Tehnicianul a fost cazat acolo într-un apartament de 7 stele, ceva ce nu mai văzuse nici în filme. „Stăteam într-un hotel din centrul capitalei Kuweitului şi aveam un apartament… Doamne… un lux exorbitant. Aveam camere peste camere, aveam tot ceea ce îşi poate dori un om. De fapt, aveam ceva ce nimeni nu îşi poate închipui că poate avea. Aşa este acolo. Luxul te cuprinde pur şi simplu. Vă spun sincer însă că nu mi-a plăcut, deoarece eram singur. Dacă aveam şi familia cu mine, mai spuneam. Dar singur…e greu de tot”, povesteşte Stoichiţă.
Stagiile de pregătire le efectua în străinătate şi asta în primul rând pentru că dorea să îşi scoată jucătorii din letargia în care stăteau în Kuweit. Mihai Stochiţă a antrenat foarte mult timp în ţările arabe şi a înţeles un lucru foarte important: şeicii sau prinţii vor să se mândrească neapărat cu bogăţia lor. Aşa se face că echipele patronate de aceşti şeici au condiţii de pregătire extraordinare şi pot transfera mereu jucători valoroşi. Acolo ţi se oferă totul pe tavă, dar ţi se cer şi rezultate. În momentul în care primeşti ceea ce ceri dar nu ai rezultate, te poţi duce singur acasă.

Steaua, veşnica iubire

Chiar dacă ultima dată a plecat cu scandal de la Steaua, Stoichiţă spune că în Ghencea este casa sa: „Nu ai cum să nu iubeşti această echipă,  spune antrenorul. Aici am cunoscut cele mai mari rezultate, aici simt că stă inima mea. Chiar dacă la fiecare echipă unde am activat am pus mult suflet, Steaua este formaţia care m-a consacrat. Ultima dată am refuzat o ofertă extrem de convenabilă din Cipru şi m-am dus să-l ajut pe Gigi. Faptul că am plecat apoi…nu mai contează. Important e că şi acum mă întâlnesc pe stradă cu Becali şi nu are ce să îmi reproşeze”.
Chiar dacă are experienţă cât pentru 20 de antrenori, Mihai Stoichiţă doreşte permanent să fie la curent cu ceea ce este nou în fotbalul mondial. „Îmi place să citesc tot ce apare nou – spune Stoichiţă. Niciodată nu trebuie să spui că eşti suficient de informat. De altfel, toată viaţa este făcută pentru studiu. Aşa am fost de mic, aşa sunt şi acum. Indiferent de valoarea pe care o ai, tot găseşti ceva de învăţat, indiferent de domeniul în care activezi!”.

Sprijin pentru prieteni

La Mioveni a sosit pur şi simplu dintr-o întâmplare. „Am foarte mulţi prieteni la Mioveni şi mi-au cerut să îi ajut pentru meciurile cu Severin şi Oţelul Galaţi – spune Stoichiţă. Nu puteam să îi refuz şi uite aşa am ajuns aici. Nu pot spune însă dacă voi antrena sau nu pe CS Mioveni pentru că această echipă are deja un antrenor, pe Ilie Stan. Abia după ce se va rezolva această problemă, voi vedea ce voi face. Sunt convins însă că această echipă nu va retrograda şi asta pentru că, în această săptămână, am văzut un grup de fotbalişti foarte valoroşi şi pus pe performanţă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.