Riscăm să rămânem fără medici! În Argeş, la fel ca-n toată ţara, deficitul de medici a ajuns aproape la jumătate şi există riscul să se înfiinţeze secţii moderne, dar să nu aibă cine să mai lucreze în ele. Acest lucru se întâmplă deoarece tot mai mulţi specialişti aleg să plece în străinătate, din cauza salariilor mult prea mici, dar şi a încărcăturii prea mare de muncă, datorată personalului insuficient. În acest moment, în Argeş profesează 1.177 de medici, dintre care 351 sunt medici de familie, iar 821 – medici specialişti. Ceea ce înseamnă, la un simplu calcul, că un medic de familie are un număr de 1.744 de pacienţi înscrişi, raportat la populaţia Argeşului, care este de 612.413 persoane. De asemenea, şi numărul specialiştilor este unul destul de mic, raportat la populaţia judeţului nostru, un medic ajungând să deservească 745 de pacienţi.

Cei mai mulţi medici sunt femei

În judeţul nostru, numărul femeilor-medic este cu mult mai mare decât al specialiştilor-bărbaţi. Astfel, din cei 1.177 de medici înscrişi, 68% sunt femei. Asta înseamnă că, 800 de   doctoriţe şi 376 de bărbaţi-medici asigură sănătatea pacienţilor din Argeş.

353 sunt medici la ţară

În ceea ce priveşte repartiţia demografică, 70% dintre medici deservesc populaţia din mediul urban, în timp ce restul de medici, adică 353, asigură sănătatea populaţiei din mediul rural.  

635 de medici, la stat şi 541 – în sistemul privat

În timp ce sistemul sanitar public a cam stat pe loc în ultimii ani, cel privat s-a dezvoltat fără încetare, ajungându-se ca numărul medicilor care lucrează la privat să fie aproape egal cu numărul celor care lucrează în sistemul de stat, în judeţul nostru. Ba chiar, la nivel naţional, numărul medicilor care lucrează la privat s-a dublat în ultimii şase ani. În Argeş, 635 de medici lucrează în sistemul de stat, iar restul de 541 de specialişti, în sistemul medical privat.

698 de medici lucrează în Piteşti

După densitatea populaţiei, cei mai mulţi medici lucrează în Piteşti – 698, urmat de Câmpulung – 199, Curtea de Argeş – 149, Costeşti – 77, Topoloveni – 48.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI