Peste cel mult şase ani, toate cadrele didactice care vor să ocupe un post de educator sau învățător vor fi obligate să aibă studii superioare! Aceasta este una dintre cele mai recente decizii adoptate de Guvern, prin ordonanță de urgență, în luna decembrie, la propunerea fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu. Măsura a stârnit comentarii diverse în întreaga țară, mergând până la acuzația că nu e decât o gură de oxigen pentru universitățile care au rămas fără studenți din cauza ultimelor sesiuni de Bac.

Potrivit inspectorului şcolar general Florin Gardin, în Argeş, în acest moment avem la catedră doar 607 persoane în această situație, un procent extrem de mic, ce ne situează pe unul dintre locurile fruntaşe între județele țării în ceea ce priveşte competența cadrelor didactice. „Acum, din cele 1.273 de educatoare încadrate în sistem, doar 357 nu au încă studii superioare, iar dintre cele 1.400 de învăţătoare, doar 250 nu au încă diplomă de licenţă. Dar cea mai mare parte dintre cele în cauză sunt ori studente, ori se apropie de pragul de pensionare, deci nu vor mai avea nevoie de diplomă de studii superioare”, spune inspectorul general.
În aceste condiţii, procesul de echivalare a liceului pedagogic cu studiile superioare în domeniul educaţiei, în cazul învăţătoarelor şi educatoarelor, care sunt deja angajate în sistem, se va suspenda. Potrivit noii reglementări legale, educatorii şi învățătorii încadrați în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice pe care le ocupă cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI