BUCĂTARIA ZOO Cea mai mare cantitate de hrană este consumată de un tigru, în jur de 15 kilograme de carne zilnic, în vreme ce un leu primeşte 12 kilograme de carne, o lebădă mănâncă o jumătate de kilogram de cereale, iar un struţ – 2 kg. În ciuda faptului că pentru 2013 se anunţă bugete de austeritate, animalele de la Grădina Zoologică din Piteşti nu vor fi afectate, nici pe departe, de criza economică.

Conform lui Doru Iliescu, directorul ADP, în a cărui subordine se află animalele sălbatice, şi anul acesta se vor aloca tot atâţia bani cât au fost atribuiţi anul trecut. Adică, în jur de 400.000 lei noi, din care aproximativ 90.000 lei vor fi folosiţi strict pentru hrana animalelor. Deşi se spune că regele animalelor îşi trage „partea leului” din hrana alocată fiarelor de la Zoo, la Piteşti, leii primesc zilnic câte 12 kilograme de carne, în vreme ce unui tigru, care cântăreşte peste 400 de kilograme, îi sunt atribuite 15 kg de carne pe zi. O lebădă va primi o jumătate de kilogram de cereale pe zi, iar un struţ – circa 2 kg de hrană.

Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă animalele de la Zoo mănâncă dulciuri şi banane pe săturate

Hrana celor 263 de animale care se află la Grădina Zoologică din Piteşti este achiziţionată fie de la firme private, furnizoare de hrană specială pentru animale, fie de la persoane fizice care vând, sub preţul pieţei, cereale ori fân.
Există şi situaţii în care ADP cumpără carcase de cai sau bovine de la particularii care taie animalele în situaţii extreme, acestea fiind achiziţionate cu doar 1 leu pe kilogram. Pe lângă alimentele de bază atribuite zilnic, urşii, maimuţele şi caii de la Zoo beneficiază de un regim special cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. An de an, zeci de kilograme de dulciuri, dar şi legume şi fructe, sunt donate de supermarketurile din Piteşti. Produsele oferite se află în termenul de valabilitate, însă au o perioadă scurtă până la expirare. De pildă, la finalul lui 2012, urşii şi maimuţele au mâncat ciocolată şi bomboane pentru pomul de iarnă, iar caii au primit zahăr cubic.
Conform Nuşei Popescu, administratorul Grădinii Zoologice, raţia zilnică atribuită animalelor este bine porţionată, pentru a preveni apariţia carilor sau a altor situaţii de disconfort.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI