O veste bună pentru tinerii care vor să-şi înceapă o afacere în agricultură. Anul acesta va creşte bugetul măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” de la aproximativ 270 milioane de euro în perioada 2007 – 2013, la puţin peste 4.000 milioane de euro anul trecut, iar în acest an prima de instalare pentru fiecare tânăr fermier va ajunge, de la 40.000 de euro, la 50.000 de euro. Prin intermediul acestei măsuri au primit finanţare nerambursabilă aproximativ 10.000 de tineri din mediul rural, iar sumele acordate tinerilor fermieri sunt nerambursabile şi nu presupun vreun aport propriu la proiect.

Pentru a beneficia de aceşti bani, tânărul fermier trebuie să aibă până în 40 de ani la momentul depunerii cererii şi să deţină competenţele şi calificările profesionale adecvate, dar şi să se stabilească pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef al respectivei exploataţii. În continuare, această măsură va fi accesată pe baza unui plan de afaceri, întocmit de către tânărul fermier ce solicită prima de instalare. În funcţie de mărimea suprafeţei deţinute sau de numărul de animale aflate în gospodăria sa, acesta se va încadra pentru un ajutor financiar nerambursabil cuprins între 15.000 de euro şi 50.000 de euro.

Ca şi până în prezent, prima de instalare va fi achitată către tânărul fermier în două tranşe: 80% din sumă, imediat după semnarea contractului de finanţare şi 20% din sumă, în momentul în care planul de afaceri prezentat este implementat, nu mai devreme de 1 an, dar nici mai târziu de 3 ani. Pentru implementarea planului de afaceri, tinerii fermieri au la dispoziţie 3 ani, însă cei care nu îşi respectă propriul Plan de Afaceri vor suporta corecţii financiare, urmând să returneze banii primiţi, în raport cu obiectivele nerealizate.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI