Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, la propunerea MFP, Hotărârea de Guvern care reglementează instrumentul de datorie publică guvernamentală reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice, adică populaţiei, ce vor fi emise pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti SA, ca instrument de retail, folosit în majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Actul normativ se găseşte postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, la rubrica Transparenţă Decizională.
Titlurile de stat pentru populaţie nu au mai fost emise din anul 2005, atunci când acestea se distribuiau prin Trezoreriile locale într-o formă materializată.
Noul instrument va reprezenta o alternativă sigură de investiţie/economisire pentru populaţie, garantată de statul român, iar titlurile de stat vor fi emise în formă dematerializată. Ministerul Finanţelor Publice urmează să selecteze un grup de instituţii financiare care vor acţiona ca intermediari şi vor asigura distribuţia emisiunii în rândul investitorilor.
Titlurile de stat vor fi disponibile pentru toţi cetăţenii, într-un mod simplu şi transparent. Titlurile de stat vor putea fi cumpărate în mod direct şi, ulterior, tranzacţionate prin intermediul bursei, fapt care va contribui la îmbunătăţirea culturii financiare a populaţiei. Actul normativ aprobat de Executiv stabileşte procedura de lansare a titlurilor de stat pentru populaţie pe piaţa reglementată, administrată de Bursa de Valori Bucureşti S.A şi supravegheată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI