Creatoarea Gina Bilous deţine o colecţie de icoane unicat: „Maica Domnului Însărcinată”, „Maica Domnului Alăptând” şi „Iisus rugându-se pentru pruncii avortaţi”. Pentru a nu sminti evlavia românilor, Biserica Ortodoxă Română nu afişează în lăcaşele de cult icoane mai puţin conservatoare, care  sunt, de asemenea, canonice şi, în plus, cutremurător de emoţionate, prin mesajul lor duhovnicesc. Mai puţin tradiţionaliste, bisericile din Rusia, Grecia sau Israel le aşază la loc de cinste, pe iconostase şi pe frescele mănăstirilor. Creatoarea de modă Gina Bilous, un pelerin bogat în experienţe ecumenice, are una dintre cele mai inedite colecţii de icoane unicat: „Maica Domnului Însărcinată”, primită în dar de la un Înalt ierarh rus, „Maica Domnului Alăptând”, adusă de la Muntele Măslinilor şi „Iisus rugându-se pentru pruncii avortaţi”, icoană primită de la stareţul Mănăstirii Sfântul Gherasim din Ierusalim.

Maica Domnului Însărcinată

Vă prezentăm povestea celor trei icoane pe care biserica românească nu le ascunde, dar nici nu le promovează. Maica Domnului Însărcinată este una dintre cele mai vechi reprezentări ale Maicii Domnului, considerată drept ajutătoare în dobândirea de prunci, mai ales în familiile care nu pot avea copii. Interesant este, de asemenea, că singura frescă din lume care o înfăţişează pe  Fecioara Maria Însărcinată există în Biserica Domnească de la Curtea de Argeş. Deşi este unicat în lume, fresca de la Argeş este aproape distrusă de igrasie, iar autorităţile locale şi centrale nu fac nimic pentru a o salva. Cu atât mai mult cu cât Biserica Domnească este în patrimoniul Unesco.

Maica Domnului Alăptând

Icoana umanizează istoria mântuirii, înfăţişând şi natura deplin umană a Domnului Hristos. Trupul Maicii Domnului, cea curată întru toate, este deplin cuviincios. Elementul aparte al acestei icoane este şi el unul cuviincios: „Sânul” la care a fost alăptat Mântuitorul este unul minunat, nu unul carnal, aşezat de altfel, nenatural, într-un loc aparte, aproape de umăr. Departe de a fi o eroare de pictură, acest element reuşeşte să înfăţişeze latura divină a sânului matern, imagine care nu perverteşte mintea slabă a bărbatului. Icoana cu Maica Domnului Alăptând se află în Sfântul Munte Athos, în Tipiconul din Careia, în partea dreapta a iconostasului, acolo unde, de obicei, se aşază icoana Mântuitorului Iisus Hristos.

Iisus rugându-se pentru pruncii avortaţi

Cea mai cutremurătoare imagine a greşelii umane ne-o oferă însă această icoană, în care Mântuitorul plânge pentru pruncii avortaţi. Problema avortului pare a fi cea mai delicată, iar explicaţia duhovnicilor, simplă: pentru a fi iertat, trebuie să ceri iertare celui căruia îi greşeşti, în viaţa de pe pământ sau în cea de dincolo. Cu un copil nenăscut nu te mai poţi întâlni niciodată, nici pe pământ, nici în cer, iar pruncii avortaţi stau în întuneric, se chinuiesc şi plâng înaintea lui Dumnezeu, până la sfârşitul lumii.
Din acest motiv, durerea Mântuitorului pentru suferinţa copiilor este mişcătoare în icoana de faţă. Ce pot face părinţii vinovaţi? Răspunsul îl dă duhovnicul: să se roage toată viaţa, să aprindă lumânări pentru copiii aruncaţi, să boteze cel puţin un număr egal de copii cu cel al celor avortaţi, să dea de pomană şi să îmbrace copiii săraci şi, mai ales, să nu repete greşeala şi să-i sfătuiască pe cei cunoscuţi să nu ucidă suflete nenăscute.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI