Mănăstirea Robaia de la Muşăteşti îşi sărbătoreşte azi, în Vinerea Luminată, de Izvorul Tămăduirii, cel de al doilea hram, primul fiind cel al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

În apropiere de mănăstire, la aproape 300 de metri distanţă, pe un drum forestier, se află un izvor ce şi-a dobândit o mare faimă de-a lungul timpului. Este vorba de Fântâna de Leac, aşa cum a intrat în conştiinţa localnicilor datorită virtuţilor tămăduitoare pe care le oferă celor ce cu credinţă în Domnul Iisus Hristos, Maica Domnului şi sfinţii care stau în jurul Tronului ceresc, se însănătoşesc după cum este hotărârea proniei divine. Apa izvorului, de o calitate foarte bună şi cristalină, apreciată de-a lungul secolelor de toţi cei ce s-au bucurat de ea, a intrat în memoria colectivă şi în istoria locală ca fiind dătătoare de sănătate. De aceea, încă de acum aproape un secol, în anul 1914, izvorul a fost amenajat pentru prima oară. El a fost reamenajat în 1995, cu sprijinul unor inimoşi creştini.
În imediata apropiere s-a ridicat, începând cu toamna anului 1998, un paraclis cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. În fiecare an, de acesată mare sărbătoare, are loc aici o slujbă cu procesiune  împreună cu Sfântul Maslu, oficiată de mulţi preoţi, printre care şi cei de pe Valea Vâlsanului, la care sunt aşteptaţi sute de credincioşi din întreaga ţară.
Mănăstirea este construită pe cursul pârâului Robaia, unul din afluenţii principali ai râului Vâlsan. Este situată la aproximativ 7 kilometri de comuna Muşăteşti, în zona deluroasă a pârâului Robaia. Biserica datează din anul 1654 şi este ctitorită de Sava Şofarul din Muşăteşti şi soţia sa, Livera. Ridicată în formă de cruce greacă, a trecut de-a lungul timpului prin mai multe refaceri. Cu o tradiţie seculară, ce coboară până în veacul al XIV-lea, Mănăstirea Robaia a cunoscut în ultimii 20 de ani un amplu proces de renaştere administrativă şi duhovnicească, exprimat prin dezvoltarea aşezământului monahal din punctul de vedere al clădirilor – restaurarea bisericii şi a turnului-clopotniţă, construirea casei chiliilor, trapezei, Atelierului de Veşminte, agheazmatarului, paraclisul Fântânii de Leac şi troiţa din Poiana „La Pustnici” –, precum şi creşterea numărului de monahii – de la 5 în 1992 la 32 în prezent.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI