Hipnoza – de la magie la psihoterapia modernă

0
172

In ultima perioada, cuvantul hipnoza apare tot mai des intalnit in emisiuni tv, publicatii de specialitate, dar si in intrebarile pacientilor care se confrunta cu diverse tulburari (atacuri de panica, fobii sociale, fobii specifice, anxietate, stres, tulburari comportamentale etc.)

Ce ar trebui sa stie pacientul interesat de aceasta metoda psihoterapeutica?

Hipnoza nu este un fenomen supranatural, nu este magie, este doar o stare modificata de constiinta, asemanatoare cu relaxarea sau cu starile meditative specifice culturilor orientale.

Hipnoza are o serie de aplicatii practice in psihologia clinica si psihoterapie precum si in activitati care urmaresc optimizarea performantelor ( sportive, educationale), dar si in dezvoltarea deprinderilor motrice sau pentru perfectionarea capacitatii de concentrare a atentiei.

In partea clinica, hipnoza se aplica cu succes pentru realizarea unor operatii fara anestezie sau atunci cand pacientul prezinta intoleranta la substantele anestezice.

De asemenea hipnoza are un real succes in combaterea durerii, reducerea anxietatii post operatorii, migrene ce apar in timpl nasterii sau al unui tratament stomatologic. Insa, sfera cea mai larga de aplicabilitate este in afectiunile nevrotice (tulburari ale atentiei si memoriei, reactii de tip fobic, anxietate). 

Adeptii psihoterapiei, in care includem hipnoterapeutii, au ajuns la concluzia ca daca prescriem medicamente pentru tulburari de natura psihologica nu facem decat sa mascam problema reala.

Important de retinut ca hipnoza este un demers terapeutic de imaginatie dirijata care se realizeaza de o persoana specializata si anume psiholog cu formare in psihoterapie, competenta care obligatoriu trebuie sa fie acreditata si recunoscuta de Colegiul Psihologilor din Romania.

In nici un caz aceasta tehnica psihoterapeutica nu va fi experimentata in cabinete de la ’’ coltul strazii’’, unde vraci cu ’’puteri miraculoase’’ pot provoca adevarate traume psihice. Hipnoza este o optiune de tratament, care poate functiona independent sau in combinatie cu alte tehnici psihoterapeutice de scurta durata.
Psiholog psihoterapeut specialist – Adriana Neacşu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here