O directivă europeană care va fi implementată în România până la sfârşitul anului nu mai permite eliberarea sau reînnoirea carnetului auto pentru cetăţenii care au apnee (întreruperea respirației în timpul somnului) şi care nu urmează tratament corespunzător pentru această afecţiune.

 

Astfel, nu se va mai elibera sau reînnoi permisul de conducere auto candidaţilor sau conducătorilor fără obţinerea unui aviz autorizat care să ateste dacă suferă de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv.

Candidații sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se vor supune unei consultaţii medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere.

Permisele de conducere vor putea fi eliberate candidaților sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care dovedesc că își controlează afecțiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat. Aceştia trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care nu depășesc trei ani pentru conducătorii auto din grupa 1 și un an pentru conducătorii auto din grupa 2, pentru a stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul și menținerea unei vigilențe adecvate.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI