Helios, ultimul membru venit în echipa Salvamont Argeş, de fapt, aşa cum se ştie, un căţel border collie antrenat pentru a găsi victimele în avalanşă, este nu numai foarte isteţ, ci şi extrem de curajos. După ce şi-a însuşit la perfecţie sarcinile de serviciu, respectiv antrenamentul pentru a deveni un foarte bun căutător în zăpadă, instructorul său, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, a considerat că poate să îl provoace chiar la lucruri şi mai complicate. La început, a fost căţărarea pe versanţi extrem de abrupţi, în hamul special agăţat de rucsacul său. Apoi a urmat zborul cu elicopterul, în simularea unor acţiuni de salvare din avalanşe a turiştilor prinşi sub zăpadă.
Iar în week-endul trecut, a atins apogeul: Helios a devenit primul căţel zburător. Nu prin forţe proprii, evident, ci tot în hamul special, dar agăţat de o parapantă! „La propunerea lui Sorin Jordan Sămăreanu, am făcut-o şi p-asta… Ne-am lansat cu o parapantă tandem, adică pentru două persoane, numai că am avut încă un pasager, pe Helios, asta fără să depăşim limita de greutate de 220 kg”, a povestit apoi Ion Sănduloiu.
Cât despre Helios, se pare că a gustat din plin aventura de la Priseaca, Stoeneşti, şi s-a comportat exemplar, spre mândria instructorului său. Zborul a durat aproape 20 de minute, cu decolare de la 1.800 de metri şi aterizare la 600 şi a fost filmat cu ajutorul unei camere speciale, încorporată în ochelarii de protecţie ai zburătorilor.
Cum Helios e la origine… francez, fiind o donaţie a prietenilor Salvamontului din Savoia, şi tot acolo şi-a făcut şi instructajul şi şi-a obţinut brevetul, când se va întoarce în Franţa pentru evaluare, va avea cu ce se lăuda! Şi „şeful” – şi prietenul său – Ion Sănduloiu, la fel!

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI