Duminică, 25 octombrie 2015, ora 16:30, va avea loc la Topoloveni, zona Târgul nou, Focul lu’ Sumedru.

Traditia este legata de sarbatorirea Sfantului mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir – protectorul orasului Topoloveni. Imparatul Maximilian l-a prins si l-a pus in temnita pe Dimitrie pentru ca marturisea dreapta credinta. Un tanar crestin, Nestor, mergand la Sfantul Dimitrie in temnita, ii zise sa se roage pentru el fiidca vrea sa se lupte cu Lie, un om puternic din cetate.

Luand binecuvantarea lui Dimitrie, Nestor l-a omorat pe Lie. Afland ca Sfantul Dimitrie a indemnat la aceasta pe Nestor, maniindu-se, imparatul a trimis ostasi si le-a poruncit sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul in temnita. Facandu-se aceasta, indata marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, facand dupa moartea sa multe minuni si tamaduitoare tamaduiri. Din porunca Imparatului, s-a taiat apoi si capul Sfantului Nestor.

Tradiatia este specifica zonei muscelului, unica in tara. Dupa ce focul este aprins, intr-o explozie de bucurie, copiii striga: Hai la focul lui Sumedru, ca a prins Dumitru iedu!!!
Este o sarbatoare a recoltei in care are loc o expozitie de produse:
legume, fructe, produse traditionale (cozonacul, otetul, magiunul si vinul), un aafestival folcloric urmat de aprinderea focului care simbolizeaza purificarea atat spirituala cat si a naturii inconjuratoare, facand trecerea de la anotimpul toamna la iarna. In jurul acestui foc, satenii impart nuci, mere, pere, struguri, must, covrigi, cozonac in amintirea mortilor.

In cadrul acestui eveniment are loc o expozitie de arta populara unde sunt prezentate renumitele covoare romanesti, si alte tesaturi, obiecte din ceramica, lut, lemn etc. La eveniment participa alaturi de reprezentantii comunitatii locale, cetateni ai localitatii si personalitati din judet si din tara, etnologi, muzeografi. Este o ocazie unica pentru reintalnirea fiilor satului, schimb de experienta, promovarea obiceiurilor locale.

Invitati: Ansamblul folcloric” Mugurasii Pietrei Craiului” din loc. Zarnesti- Brasov;
– Grupul vocal “Rapsozii Oltului de Jos” si Ansamblul folcloric ”Hora” – Draganesti Olt; Ansamblul folcloric ”Dor” din loc.BABENI- VALCEA; Ansamblul “Liviu Dafinescu” – Baia de Fier – Gorj; Ansamblul folcloric “Pomul Vietii”- Bals-Olt; Fanfara ” Argesul” a Teatrului Al.Davila; Ansamblul folcloric “Hora” – Albestii de Arges; Ansamblul folcloric “Bobocica” – BAILESTI-DOLJ; Ansamblul folcloric “Braduletul”-Horezu; Ansamblul folcloric si orchestra “Doina Bascovului”;  Ansamblul folcloric “Datina Turdeana”- loc.Turda-Cluj;  Ansamblul folcloric “Ciuleandra“ Topoloveni;

Solisti vocali: Tita Barbulescu, Georgel Nuca, Gratian Badescu, Ana Maria Iorgulescu, Eusebiu David, Rodica Voicu.

Decernare diplome pentru cuplurile care sarbatoresc 50 de ani de la casatorie:
1. Deaconu Mihalache si Cornelia-Nataela
2. Ene Dan si Ivenita
3. Lungu Ion si Vasilica
4. Obagiu Marin si Florica
5. Petrica Nicolae si Florica

Comments

comments