Perioadă optimă pentru semănat! Prognoza agro meteorologică pentru săptămâna 21-27 octombrie

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, la nivelul întregii țări.

În următoarea săptămână, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3…13 C în majoritatea regiunilor agricole, limite apropiate de mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 5…16°C, iar cea minimă va oscila între 1…10°C. Sunt posibile valori mai scăzute în zonele depresionare.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 5…14°C în cea mai mare parte a țării, optimă parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă înființate până în prezent, precum și efectuării lucrărilor de semănat. Se întrevăd ploi locale în majoritatea regiunilor agricole, însoțite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-20 cm în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local, în nordul și estul Moldovei, sud-estul și centrul Dobrogei, estul Munteniei, se vor înregistra deficite de umiditate, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

Starea de vegetație a culturilor

Ritmurile de creștere și dezvoltare la culturile de rapiță, orz și grâu de toamnă vor evolua în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Starea de vegetație a plantelor se va prezenta bună și medie în culturile înființate în epoca optimă, respectiv medie și slabă în semănăturile efectuate tardiv și pe arealele unde se mențin deficite de apă în sol.
Cerealierele de toamnă (orz și grâu) se vor afla predominant în fazele de germinare-răsărire (10-100%), precum și formarea frunzei a treia (10-40%) la culturile înființate în perioada optimă.
În funcție de data semănatului, cultura de rapiță va parcurge germinarea (60-100%), răsărirea (30-100%) și creșterea aparatului foliar (5-10 frunze).
În principalele bazine specializate, la sfecla-de-zahăr se vor continua uscarea aparatului foliar și maturitatea tehnologică, extinzându-se suprafețele agricole în curs de recoltare.
La speciile pomi-viticole se vor înregistra maturarea lemnului, îngălbenirea/ căderea fiziologică a frunzelor și recoltarea fructelor de sezon.
Lucrările agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregătire a patului germinativ, semănat etc. se vor desfășura pe ansamblu în bune condiții, în aproape toată țara.

Recomandări de specialitate

– Recoltarea, transportul și depozitarea produselor agricole de sezon;
– Eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale;
– Urgentarea și chiar finalizarea pregătirii patului germinativ și a semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
– Efectuarea lucrărilor de întreținere în vii și livezi (tratamente fito-sanitare, lucrări de tăiere și încorporarea gunoiului de grajd). (sursa: anm.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here