Golball – sportul pentru oamenii orbi. Echipa nevăzătorilor din Argeș de trei ori campioană naţională

Jocul este disputat între două echipe de câte trei jucători, cu maximum trei rezerve pentru fiecare echipă. Jocul se desfăşoară pe podeaua unei săli de gimnastică, în interiorul unui teren dreptunghiular divizat în două printr-o linie centrală.

 

Porţile sunt plasate la ambele capete. Jocul se dispută cu o minge cu clopoţei. Obiectivul jocului pentru fiecare echipă este deplasarea mingii dincolo de linia porţii echipei adversare, în timp ce cealaltă echipă încearcă să împiedice acest lucru.
 

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului desfășoară o activitate deosebită în mijlocul comunităților vulnerabile din cuprinsul Eparhiei. Filiala Nevăzătorilor Argeș are un program anual de activități cultural-artistice, educative și sportive.

La activitățile sportive, nevăzătorii au un joc numit golball, cu o minge care are în interior clopoței. Există un campionat național de golball, nevăzătorii din Argeș câștigând al treilea an consecutiv, titlul de campioni, conduși de domnul profesor Ion Mărgescu.

În prezent, echipa de golball a nevăzătorilor argeșeni și-a reluat antrenamentele, întrucât în luna septembrie 2015 în județul Harghita are loc finala campionatului național de golball, la care vor participa cele mai bune echipe, iar în luna octombrie se va desfășura, la Pitești, Cupa României la Golball.

Un meci va avea o durată totală de 20 de minute, fiind divizat în două părţi egale de câte 10 minute. Trebuie să existe un interval de cel puţin cinci (5) minute între sfârşitul unui meci şi începutul meciului următor, la Jocurile Paralimpice şi Campionatele Mondiale va exista un interval minim de cincisprezece (15) minute între sfârşitul meciului şi începutul meciului următor. Cronometrorul trebuie să dea o avertizare audibilă cu cinci (5) minute înainte de începutul meciului şi cu treizeci (30) de secunde înainte de începutul fiecărei reprize. Orice repriză trebuie considerată încheiată la expirarea timpului. Pauza dintre reprize va avea o durată de trei (3) minute. Jocul va începe la expirarea celor trei (3) minute. Jucătorii care urmează să joace în oricare repriză vor fi gata pentru controlul măştilor/peticelor pentru ochi cu 1 minut şi 30 de secunde înaintea începerii jocului. Dacă o echipă nu este gata să înceapă jocul după expirarea celor trei (3) minute, întârzierea jocului va fi penalizată. Orice cronometrare va fi oprită în timpul situaţiilor de penalizări. Timpul de joc începe şi se termină la fluierul arbitrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here