VERDICT FINAL În urmă cu un an, ginecologul Alin Tudor de la Spitalul Judeţean a fost acuzat de malpraxis, după ce un nou-născut a murit din cauza unor greşeli făcute de medic în timpul naşterii. Certificatul medico-legal a scos la iveală culpa ginecologului, care poate ajunge după gratii. În dimineaţa zilei de 30 septembrie 2011, medicul Alin Tudor era de gardă la secţia Obstetrică – Ginecologie I din cadrul Spitalului Judeţean. Ancuţa Oprea din Moşoaia, o tânără însărcinată în luna a noua, s-a prezentat de urgenţă la spital, simţind că i-a venit sorocul. A fost preluată de ginecologul Alin Tudor, care a examinat-o fugitiv şi, cu toate că tânăra ştia că va naşte prin cezariană, fiind mică în bazin, a fost anunţată că va aduce copilul pe lume pe cale naturală. A intrat în travaliu şi a fost lăsată să se chinuie câteva ore, timp în care medicul Alin Tudor încerca să-i provoace naşterea cu tot felul de ustensile, apelând chiar la forceps. Într-un târziu, Ancuţei Oprea i s-a pornit o hemoragie, moment în care ginecologul a decis că, totuşi, este nevoie de cezariană. Însă, deoarece în timpul chinurilor femeii, capul fătului începuse să iasă afară, ginecologul l-a împins înapoi, în burta mamei, cu mâna. Pruncul s-a născut cu leziuni mari, care i-au provocat moartea la zece zile de la naştere.

Cum acest caz a făcut înconjurul ţării, Poliţia a început anchetarea medicului Alin Tudor, sub acuzaţia de malpraxis. Cu toate că ginecologul Alin Tudor şi-a pus mari speranţe că va scăpa basma curată din dosarul penal deschis pe numele său sub acuzaţia de omor din culpă a unui nou-născut, laţul pare să se fi strâns în jurul medicului. Ultima piesă a puzzle-ului, care lipsea de la dosar, certificatul medical, a ajuns de curând în mâinile anchetatorilor şi reprezintă o dovadă incontestabilă a vinovăţiei medicului Alin Tudor.

Moartea noului-născut a fost violentă

Conform certificatului medico-legal, întocmit în urma autopsiei realizate pe cadavrul micuţului Andrei Florin Oprea, moartea noului-născut a fost una violentă, survenită în urma unei fracturi de boltă craniană. În raportul de constatare, care a fost avizat chiar de medicul legist Dan Manu, şeful LML Argeş, scrie negru pe alb: „Aceste leziuni traumatice se puteau produce prin mecanisme de lovire cu sau de corp dur, sau compresiune între planuri dure”. Mai mult, tot în aceste documente se menţionează faptul că o altă cauză a decesului a fost strâns legată şi de perioada prelungită a travaliului, în care mama a fost lăsată, cu bună ştiinţă, de medicul de gardă aflat în acel moment la spital, Alin Tudor: „La cauza directă a decesului s-au adăugat insuficienţe acute multiorganice datorate anoxiei prelungite din cursul travaliului… În consecinţă, s-au constatat greşeli de conduită medicală ce au condus la un traumatism obstetrical intranatal, urmată de moartea ulterioară a nou-născutului. Între aceste greşeli şi moartea nou-născutului există legătură de cauzalitate. În cazul unei conduite medicale corect aplicate, nou-născutul ar fi avut şanse de supravieţuire”.
Acestea sunt concluziile finale ale raportului de expertiză medico-legală, concluzii incriminatoare la adresa medicului Alin Tudor, care îl pot trimite după gratii.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI