MASS-MEDIA… DIN GREU Cu 31 de publicaţii şi posturi TV, Argeşul surclasează judeţe puternice şi foarte active în ceea ce priveşte afacerile, cultura şi  educaţia, dar şi Bucureştiul, care adună doar 19 ziare printate. „Un om informat e un om puternic”, spunea, în urmă cu mulţi ani, John Davison Rockefeller, citat preluat apoi în lumea întreagă şi considerat una dintre cele mai pline de înţelepciune vorbe rostite vreodată. Dacă ar fi aşa, atunci argeşenii ar trebui să fie cei mai puternici români, judecând după numărul şi diversitatea publicaţiilor cotidiene, săptămânale, lunare sau a posturilor TV care emit în Argeş. Batem orice record naţional, poate chiar şi internaţional, cu 31 de astfel de mijloace de informare în masă pentru un judeţ de numai 590.000 de persoane.
În decursul timpului, din motive care mai de care mai diverse, în Argeş au început să apară ziare peste ziare, ajungând, în prezent, să avem la dispoziţie nu mai puţin de 25 de publicaţii tipărite pe hârtie. Portalurile online nici nu mai intră în calcul. La televiziuni, numărul este de 6, cele mai multe având pretenţia că emit 24 de ore din 24.
Niciun alt judeţ din ţară, nici măcar Bucureştiul, nu reuşeşte să ne egaleze performanţa! Asta, chiar dacă vorbim de oraşe şi judeţe mult mai puternice financiar decât Argeşul, mai mari ca număr de locuitori şi mult mai interesante din punct de vedere cultural, social sau educaţional. Astfel, Bucureştiul reuşeşte să adune doar 19 publicaţii tipărite, iar Timişoara – unul dintre cele dezvoltate judeţe ale ţării – de abia se ridică la 11. Judeţul Iaşi, puternic centru universitar, se poate lăuda doar cu  15 astfel de mijloace de informare, iar Clujul, similar ca dezvoltare, doar cu 13! Aradul are 7, Braşovul – doar 4, iar Constanţa – 14. La polul opus, printre locuitorii care au acces la cele mai puţine ziare şi posturi TV locale  se numără teleormănenii – cu 3, sălăjenii – 4 şi ilfovenii – doar 5.

Zilnic, în Argeş apar 8 ziare

De unde se informează deci, argeşenii? Să o luăm metodic. La capitolul cotidiane doar, avem 8: „Argeşul” – cel mai vechi ziar din Argeş, „Curierul zilei” – primul cotidian privat apărut în judeţ, în 1994, „Obiectiv argeşean” şi „Top”, acestea fiind doar cele editate în Piteşti. Însă nici Curtea de Argeş şi Câmpulungul nu se lasă. Chiar dacă nimic nu mai merge în materie de economie productivă, la presă locală, cele două oraşe stau bine! La Câmpulung se editează zilnic „Evenimentul Muscelean”, iar la Curtea de Argeş – 3 ziare: „Argeş Express”, Ziarul „Profit” şi „Quark Press”.   

13 săptămânale ocupă piaţa presei locale

La capitolul săptămânale, lista e lungă cât o zi de post, înşirate ca apariţie în toate zilele săptămânii, de luni până vineri: „Jurnalul de Argeş”, „Ancheta”, „Universul argeşean”, „Atitudine în Argeş”, „Gherila”, „Atac de Argeş”, „Esenţial în Argeş”, „Săptămâna argeşeană”, „Ziarul de Argeş”, „Reflector argeşean”, „Noutatea argeşeană”. Lor li se adaugă un alt săptămânal, editat la Curtea de Argeş – „Detectivul tău”. La Câmpulung mai apare „Beleaua Musceleană”, un ziar cu apariţie surprinzătoare, cum scrie chiar pe prima pagină.
În ceea ce priveşte publicaţiile lunare, nici aici nu stăm rău. „Ghidul locatarului” prezintă probleme legate de administraţia piteşteană, suprapunându-se ca subiecte cu „Informaţia Piteştenilor”, ziar editat de Primăria Piteşti, şi el distribuit gratuit. „Viaţa satului” este reliefată pe larg în fiecare lună în publicaţia cu acelaşi nume, iar mondenităţile argeşene sunt prezentate de Lavinia Năstase în revista sa lucioasă – sau glossy, dacă preferaţi termenul importat – numită, după caracterul ei, „Agressive”. Dar contra cost, 5 lei. Deci, în materie de presă scrisă, nu ne bate nimeni!
Şi la TV suntem campioni, cu şase posturi locale: Antena 1 Piteşti, Argeş TV, Curier TV şi Alpha Tv emit de la Piteşti, Absolut TV de la Mioveni, iar Pheonix TV emite în Cetatea Basarabilor.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI