Foştii olimpici argeşeni strălucesc în S.U.A., Franţa şi Anglia

De mai bine de 40 de ani, elevii argeşeni culeg trofee după trofee la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Peste 1.300 de premii şi menţiuni au fost obţinute până în prezent. În cazul elitei elitelor, ofertele de a studia la universităţi străine de prestigiu nu au întârziat să apară. După studii, mulţi şi-au luat doctoratul la universităţi de top mondial şi au ajuns să predea sau să lucreze, majoritatea în S.U.A. Ne-am documentat temeinic şi vă dezvăluim, în premieră, ce fac la ora actuală peste hotare 15 foşti olimpici de excepţie ai judeţului.

Raul Rădulescu (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”). În 1981, a luat medalia de argint la olimpiada internaţională de fizică. După liceu, a plecat la Universitatea Texas din Austin (S.U.A.), unde şi-a luat şi masteratul, în 1998. În prezent, lucrează în America. Titus Teodorescu (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”). În anul 1986, a obţinut premiul al II-lea la olimpiada naţională de matematică. În prezent, este profesor la Oklahoma State University şi a făcut studii postdoctorale la Minnesota University.
Liviu Suciu (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”).  A câştigat de patru ori consecutiv premiul al II-lea la olimpiada naţională de matematică, iar în 1986 a luat premiul I la Balcaniadă. În 1997, a obţinut doctoratul la Universitatea Pennsylvania. Acum lucrează la o companie din New York.
Ciprian Manolescu predă la UCLA, iar Anca Tohăneanu lucrează la cea mai mare bancă din S.U.A.
Ciprian Manolescu (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”). Singurul elev din lume care a câştigat de trei ori consecutiv (1995, 1996, 1997), cu punctaj maxim, medalia de aur la olimpiada internaţională de matematică. A obţinut de două ori şi medalia de aur la Balcaniadă. Ciprian a absolvit cu Magna Cum Laudae celebra Universitate Harvard, unde şi-a luat şi doctoratul, în 2004. Tot la Harvard a câştigat numeroase concursuri internaţionale. La ora actuală, el predă ca profesor asociat la UCLA, în California.
Angela Şutan (Colegiul Naţional „Al. Odobescu”). În 1994, a luat premiul al II-lea la olimpiada naţională de franceză, iar în 1995 şi 1996, menţiuni. A absolvit apoi în Franţa Universitatea Bordeaux şi şi-a luat doctoratul la Universitatea Louis Pasteur din Strasboug. În prezent, este profesor asociat la Burgundy School of Business şi cercetător la Ecole Superieure de Commerce dn Dijon.
Tiberiu Dondera (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”). A luat premiul I la olimpiada naţională de informatică în 1998; în 1997, a obţinut premiul al III-lea, iar în 1996, premiul al II-lea. Are studii universitare şi postuniversitare la Politehnica din Bucureşti, Universitatea „Claude Bernard” din Lyon şi Ecole polytechnique federale din Lausanne. În prezent, locuieşte la Paris, este CEO la firma ProNET Consulting şi consultant la firma Mediaplazza. 
Mihai Tohăneanu (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”). În 1996 şi 1997 a luat premiul I la olimpiada naţională de matematică, iar în 1998 şi 1999 a luat premiul al II-lea. A obţinut de asemenea medalia de argint la olimpiada internaţională de matematică de la Bucureşti. A absolvit apoi Dartmouth College în S.U.A., şi-a luat doctoratul la faimoasa universitate Berkeley în 2009, iar acum predă matematica la Purdue University, în statul american Indiana. 
Anca Tohăneanu (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”). A luat premiul al III-lea la olimpiada naţională de matematică, în 1998 şi 2000. A absolvit „Dartmouth College”, ca şi fratele ei, tot acolo luându-şi şi doctoratul. În prezent lucrează la New York la J.P. Morgan, cea mai mare bancă din S.U.A. şi de asemenea cea mai mare companie publică din lume. 
Câte doi absolvenţi de Harvard şi Princeton şi o expertă în drept comunitar la Uniunea Europeană
Alina Nedea (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”). În 1998, a obţinut premiul al III-lea la olimpiada naţională de logică, iar în 2000 a luat premiul I. Şi-a luat masterul la celebra universitate Sorbona din Paris, vorbeşte şase limbi străine, este expertă în drept comunitar, a fost avocat în Bruxelles şi Madrid, iar acum lucrează la Strasbourg pentru Uniunea Europeană, la oficiul Ombudsmanului European, cel care prelucrează plângerile primite de la cetăţeni, întreprinderi şi organizaţii din UE care semnalează cazuri de administrare defectuoasă din partea instituţiilor, organismelor, birourilor sau agenţiilor UE. În 2009, cel mai important ziar de limbă spaniolă din lume – „El Mundo” – a prezentat-o într-un articol foarte laudativ la adresa elitelor româneşti din Spania. 
Liviu Ilinca (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”). A luat premiul I la olimpiada naţională de matematică în 1999 şi premiul al II-lea în 1997 şi 1998. În prezent este asistent la Rutgers University, în statul american New Jersey. 
Dorian Dobrin (Colegiul Naţional „Al. Odobescu”). În 2000, a câştigat medalia de argint la olimpiada internaţională de informatică. A absolvit în 2006 prestigioasa „Ecole Polytechnique de Paris”, fondată în 1794. Acum lucrează la Londra pentru „Credit Suisse”.
Silviu Pufu (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”). O vedetă a olimpiadelor internaţionale de fizică: bronz – 2001, argint – 2002 şi aur – 2003. A absolvit Universitatea Princeton în 2007 şi tot acolo şi-a luat şi doctoratul. În prezent este bursier la o altă instituţie universitară de top mondial: Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.).
Ana Glăvan (Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” Curtea de Argeş). A obţinut medaliile de bronz şi argint la olimpiadele internaţionale de chimie din 2002 şi 2003. A absolvit Harvard – cea mai puternică universitate din lume- în 2008, iar acum este doctorand la M.I.T, tot în S.U.A.
Andrei Constantin (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”). A luat aur în 2004 şi argint în 2003 şi 2005 la olimpiada internaţională de fizică. A absolvit Universitatea din Bremen (Germania), iar acum este doctorand la Oxford, în Anglia.
Cristian Proistosescu (Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”). Coleg de bancă cu Andrei Constantin, a câştigat argintul în 2004 şi aurul în 2005 la olimpiada internaţională de fizică. A absolvit Universitatea Princeton şi este doctorand la Harvard.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.