În această perioadă, el a făcut câteva schimburi de e-mailuri cu fondatorul unei case de copii din satul Kisian (vestul ţării, 13 km de oraşul Kisumu, pe malul lacului Victoria) – Verein Missionsprojekt Waisenhaus Kenya. Iar, în ianuarie, a ajuns în Kenya, alături de alţi trei voluntari din Germania şi Elveţia. La casa de copii erau 19 fetiţe, cu vârste între 4 şi 14 ani.
„Dacă depăşeşti 40 de ani de viaţă, te poţi considera norocos în Kenya”
„Copiii de acolo nu făcuseră niciodată un test anti-SIDA, deşi un kenyan din patru are SIDA, conform datelor oficiale. Le-am făcut teste fetiţelor şi, din fericire, toate au ieşit negative”, spune Marian Ivaşcu. Pe parcursul celor patru luni de voluntariat trăite acolo, piteşteanul a avut parte de o sumedenie de experienţe şi de imagini incredibile: „Trei luni nu a fost nicio picătură de ploaie… M-a frapat modul lor de a şofa, extrem de agresiv. Ei nu pun atât de mult accent pe viaţă, cum punem noi. Dacă depăşeşti 40 de ani în Kenya, te poţi considera norocos”.
Şi în ceea ce priveşte învăţământul în Kenya, sunt destule aspecte care, pentru un european, sunt de-a dreptul…S.F. De exemplu, un profesor câştigă acolo doar 30 de euro pe lună (un salariu… mare pentru un kenyan) şi foarte multe cadre didactice au doar studii medii. În şcoli sunt şi clase cu peste…90 de copii, mulţi dintre ei stând direct pe jos, pe pardoseli.
Cu toate acestea, elevii au interes pentru învăţat. Împreună cu alţi voluntari, Marian Ivaşcu a reuşit să sensibilizeze mai multe organizaţii din Germania şi să strângă 2.000 de euro pentru a-i ajuta pe copii. Iar, cu 1.200 de euro, a angajat pe doi ani doi profesori pentru fetiţele de la casa de copii. Un alt detaliu incredibil: deşi trăiau în Kenya, în Africa, mulţi copii nu văzuseră în viaţa lor un elefant sau un leu: „Timp de două zile am fost cu ei într-o rezervaţie la 400 km de oraşul Kisumu şi astfel au avut ocazia să vadă animalele din junglă”, precizează Marian Ivaşcu.
Vrea să facă la Ştefăneşti un centru pentru orfanii cu minţi strălucite
Experienţa trăită în Kenya l-a făcut să îşi dorească să facă ceva şi pentru copiii din centrele de plasament din România: „Vreau să fac, împreună cu cei din Danemarca, un centru pentru tinerii de talent, un centru care să aibă sediul la Ştefăneşti. Dorim să strângem cei mai inteligenţi 20 de copii din centrele de plasament din regiunea Sud-Muntenia şi să le oferim toate condiţiile pentru a face performanţă. Am deja discuţii cu cei de la DJTS privind locaţia. Investiţia s-ar ridica la 100.000 de euro şi sunt oameni din Germania şi Danemarca dispuşi să contribuie la proiect. Sunt convins că se vor găsi şi investitori români pentru acest proiect”. În prezent, Marian Ivaşcu lucrează la Munchen ca PR şi colaborează cu un ONG, tot pe probleme umanitare. Se va întoarce însă în Kenya anul viitor, pentru că misiunea sa nu s-a încheiat.