Octavian Oprea, fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica Argeş, şi cei doi asociaţi ai firmei Asnet Telecom au fost reţinuţi, în dosarul privind contracte pentru lucrări de mentenanţă atribuite firmei de către Oprea, care a primit în schimb 164.000 de lei, cu care şi-a cumpărat o maşină de lux.

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti l-au reţinut miercuri seară pe Octavian Oprea, fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica de la Curtea de Argeş, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, precum şi pe Ştefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş la data faptelor şi asociat în cadrul SC Asnet Telecom SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi spălare de bani, în formă continuată. Şi Florin Nicolae Stoian, asociat în cadul firmei Asnet Telecom a fost reţinut pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

Cei trei vor fi prezentaţi, joi, Tribunalului Argeş cu propunere de arestare preventivă.

Conform ordonanţei procurorilor, în perioada martie- iulie 2011, Octavian Oprea, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş din cadrul Societăţii Comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica Bucureşti SA, a încheiat cu firma Asnet Telecom, administrată de Ştefan Vulparu şi Florin Stoian, două contracte privind implementarea unui “Sistem centralizat de baze de date şi vizualizare parametrii offline pentru sistem online, monitorizare şi diagnosticare mărimi mecanice HA CHE Noapteş”・şi a unui „枹istem online de monitorizare şi diagnosticare mărimi mecanice HA – CHE Noapteş”.

Anchetatorii susţin că din probele existente a rezultat „că întreaga procedură privind comandarea, stabilirea criteriului de atribuire a achiziţiilor, negocierea, încheierea celor două contracte precum şi executarea acestora, s-a derulat cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a procedurilor interne, în condiţiile în care lucrările nu au fost realizate de firma beneficiară a celor două contracte, nu există situaţii de lucrări, mai mult sistemele respective sunt nefuncţionale şi nu au fost livrate componentele software necesare”. Astfel s-a produs o pagubă de 637.088,13 lei în patrimoniul Hidroelectrica SA, care constituie totodată şi folos necuvenit pentru societatea comercială respectivă”, se arată în documentul citat.

Pentru atribuirea contractelor, Oprea ar fi primit de la Ştefan Vulparu suma de 164.505,99 lei.

“Provenienţă reală a acestei sume de bani a fost disimulată prin achiziţionarea unui autoturism pe numele unei rude a inculpatului Oprea Octavian Florian, operaţiune realizată în urma unor acţiuni de ascundere şi disimulare a originii ilicite prin transferuri bancare repetate, realizate fără vreun titlu legal sau sub false motivaţii şi prin punerea la dispoziţie a unor sume de bani fără vreun titlu legal, de către inculpaţii Vulparu Ştefan şi Stoian Florin Nicolae”, se arată în ordonanţa DNA.

Conform unor surse judiciare, anchetatorii au derulat şi percheziţii la Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeş din cadrul Societăţii de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA, la SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş SA, precum şi la Centrala Hidroenergetică CHE Noapteş, situată în Curtea de Argeş.

În cauză este cercetată şi Filoftia, mama lui Octavian Oprea, pentru spălare de bani dat fiind că acesdta a înmatriculat autoturismul cumpărat din banii primiţi mită pe numele ei! Filoftia Oprea nu a fost însă reţinută, plecând de la sediul Direcţiei după aproximativ două ore de audieri.

Comments

comments