Potrivit tradiţiei, la Topoloveni s-a aprins sâmbătă seară, Focul lui Sumedru, unul dintre cele mai mari şi mai spectaculoase dintre toate cele ce se aprind în Argeş.
Ca de obicei, maestru de ceremonii a a fost chiar edilul localităţii, Gheorghiţă Boţârcă, care a pus la bătaie, aşa cum şi-a obişnuit concetăţenii, viţelul la proţap şi câteva damigene zdravene din vinul producţie proprie. Nu a lipsit, evident, spectacolul folcloric, unde copii şi adulţi deopotrivă au strigat în cor „Hai la Focul lui Sumedru/ Hai cu mere, hai cu pere!/ Hai cu nuci că sunt mai dulci!”.
Alături de ei au fost prezenţi, în Târgul Săptămânal din strada N. Ionescu, Topolo­veni, inter­preţi de muzică populară, an­sambluri folclorice şi grupuri vocale: Tita Bărbulescu, Graţian Bădescu, Georgel Nucă, ansamblul „Muguraşii Pietrei Craiului” din Zărneşti – Braşov, grupul vocal „Rapsozii Oltului de Jos” din Drăgăneşti – Olt, ansamblul „Liviu Dafinescu”, din Baia de Fier – Gorj, ansamblul „Dor” din Băbeni -Vâlcea, grupul vocal „Haiducii din Amărăşti” – Vâlcea, ansamblul „Pomul Vieţii”, Balş – Olt, ansamblul „Hora” – Albeştii de Argeş, ansamblul „Bobocica”, Băileşti – Dolj, ansamblul folcloric din Mizil – Prahova, ansamblul „Ciuleandra” – Topoloveni şi grupul vocal „Haiducii Vlădicii” – Topoloveni. Familiile cu 50 de ani de căsători neîntreruptă au primit Diplome de Fidelitate.
Pentru ca totul să fie şi mai spectaculos, copiii locului, au plecat cu făclii aprinse în mâini, şi au dat foc bunelor şi relelor din anul care este pe cale să se încheie, conduşi de nimeni altul decât primarul Gheorghiţă Boţârcă.
Topoloveniul este unul dintre locurile din judeţ unde tradiţia Focului lui Sumedru este printre cele mai bine păstrate, alături de Mioveni şi Ştefăneşti. Obiceiul este specific zonei Muscelului, fiind unic în ţară. După ce focul este aprins, într-o explozie de bucurie, copiii strigă: „Hai la focul lui Sumedru, că a a prins Dumitru iedu!”
Tradiţia este legată de sărbătorirea Sfântului mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir – protectorul oraşului Topoloveni. Împăratul Maximilian l-a prins şi l-a pus în temniţa pe Dimitrie pentru că mărturisea dreapta credinţă. Un tânăr creştin, Nestor, mergând la Sfântul Dimitrie în temniţă, îi zise să se roage pentru el fiindcă vrea să se lupte cu Lie, un om puternic din cetate. Luând binecuvântarea lui Dimitrie, Nestor l-a omorât pe Lie. Aflând că Sfântul Dimitrie a îndemnat la aceasta pe Nestor, mâniindu-se, împăratul a trimis ostaşi şi le-a poruncit să-l străpungă cu suliţele pe Sfântul în temniţă. Făcându-se aceasta, îndată marele Dimitrie şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, făcând după moartea sa multe minuni şi tămăduitoare tămăduiri. Din porunca Împăratului, s-a tăiat apoi şi capul Sfântului Nestor.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI