În Argeş există doar două farmacii care au program non-stop, ambele aflându-se în Piteşti. Restul locuitorilor din tot judeţul fiind nevoiţi, în caz de urgenţă, să vină la Piteşti sau să meargă la spitalele locale. Proprietarii de farmacii spun că nu este rentabil să asigure un program non-stop, întrucât ar trebui să aibă mai mulţi angajaţi, cărora ar trebui să le mai plătească, pe lângă salariu, şi ore de noapte. Casa de Asigurări de Sănătate, deşi plăteşte medicamentele compensate, nu le poate impune farmaciilor un program de lucru.

„Nu pot ţine farmacia deschisă noaptea, pentru că vânzările sunt slabe”

Un deţinător de farmacie din Curtea de Argeş explică de ce nu este rentabil să asigure şi un program non-stop: „Nu este avantajos pentru că farmaciile independente nu îşi permit să angajeze mai mulţi farmacişti. Pentru un program non-stop ar trebui să avem patru farmacişti care să asigure şi turele de noapte şi pe cele de zi. Pe de altă parte, nici nu mi-a solicitat nimeni, autorităţile sau Casa de Asigurări de Sănătate, un astfel de program. De altfel, să ţin noaptea deschis pentru o aspirină…nu prea e rentabil”. La Curtea de Argeş doar o singură farmacie este deschisă până la ora 24.

La Câmpulung şi Mioveni, aceeaşi situaţie

Nici Câmpulung nu beneficiază de o farmacie deschisă non-stop. Oamenii povestesc că, dacă au neapărat nevoie de medicamente, merg fie la Piteşti (30 de km), fie apelează la medicii de la Urgenţă. „În toată zona, nu avem nicio farmacie deschisă noaptea: pentru o pastilă trebuie să mergi tocmai la Piteşti”, se plânge un bărbat din Câmpulung. La Mioveni este aceeaşi situaţie.
În oraşul celui mai mare constructor de maşini din ţară, se găseşte doar o singură farmacie cu program prelungit, adică până la ora 24. „A existat o singură farmacie deschisă non-stop; se afla de drumul spre Uzina Dacia. Nu ştiu ce s-a întâmplat… Noi nu ţinem deschis decât până la miezul nopţii”, explică o farmacistă din Mioveni.

Aproximativ 600.000 de locuitori şi doar două farmacii deschise noaptea

Judeţul Argeş are, conform ultimului recensământ, 591.353 de locuitori şi… doar două farmacii deschise non-stop. Acestea se află la Piteşti pe strada Griviţei şi Calea Craiovei. Celelalte îşi încep programul la ora 8.00 şi închid cel mai târziu la ora 23.00. Conform legii, acestea sunt obligate să afişeze pe uşă un număr de telefon unde un farmacist poate fi găsit în caz de urgenţă.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI