DE LA POLITICĂ, LA ENERGIE… După ce în ultima vreme a cochetat şi cu politica, având funcţia de secretar executiv în PDL Argeş, Traian Tămagă, în parteneriat cu nişte investitori germani, va construi cel mai mare parc de panouri fotovoltaice din judeţ, peste 50 de hectare la Mozăceni. Investiţia se ridică la peste 30 de milioane de euro, iar parcul va genera zeci de locuri de muncă în sudul judeţului. Pentru România, agricultura şi energia neconvenţională par a fi cele mai bune domenii de investit pentru viitor.

Familia senatorului Tămagă, tatăl şi fiul, se numără printre oamenii de afaceri argeşeni care au înţeles acest lucru şi se află în avangarda investitorilor în aceste domenii, având deja proiecte importante. Dacă tatăl, Tămagă senior, a ales să se ocupe de agricultură, conducând ferma Babaroaga, fiul său, Traian, investeşte într-un parc de celule fotovoltaice ce va fi dezvoltat la Mozăceni, în parteneriat cu nişte investitori germani. Afacerea este una sigură, deşi este în fază incipientă şi, potrivit afirmaţiilor lui Tămagă junior, parcul fotovoltaic ar putea deveni funcţional la primăvară.
„Văd că veştile circulă repede şi s-a aflat deja de acest proiect, deşi aş fi vrut să realizez mai întâi ceva mai mult din ce mi-am propus şi de abia apoi să discutăm, pe date concrete. E o investiţie consistentă, de circa 30 de milioane de euro, care va crea şi locuri de muncă, ceea ce, zic eu, o să fie benefic pentru zona Mozăceni. Nu vreau să fiu ipocrit, să spun că nu am niciun beneficiu, dar pentru mine era acelaşi lucru dacă aş fi făcut parcul la Mozăceni sau în altă parte. Tot atât cheltuiam. Însă am ales zona dintr-un fel de patriotism local, pentru că pe aici, prin sud, nu s-a făcut mare lucru. Deocamdată, sunt la stadiul de a achiziţiona terenul, care va fi partea mea de investiţie în afacere, pentru că nu am banii pentru tot, fiind vorba de o sumă considerabilă. Banii pentru echipamente vor fi aportul partenerilor mei din Germania. În ceea priveşte terenul, vrem să ajungem la 50-60 de hectare. O parte îl aveam noi, familia, restul – cumpărăm. Când am început să cumpăr, unii chiar au venit ei să îmi propună să mi-l dea, mai ales că e vorba despre un teren care nu era bun nici măcar pentru agricultură, fiind într-o pantă. De suprafaţa totală pe care voi reuşi să o cumpăr va depinde şi investiţia finală. Parcul ar trebui să aibă o putere de circa 30 de megawaţi, iar dacă totul merge bine, undeva prin octombrie anul acesta ar trebui să terminăm cu autorizaţiile. Construcţia efectivă nu durează foarte mult, însă depinde de cum va fi vremea, dacă putem să ne apucăm de montat panourile în iarnă. Dacă nu, la primăvară va fi funcţional!”, ne-a declarat, în exclusivitate, Traian Tămagă.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI