PUŞCA ŞI CUREUA LATĂ, CE BINE ERA ODATĂ! Fostul premier obişnuia să vâneze în Argeş atât pe fondurile Direcţiei Silvice, cât şi pe un fond privat de la Nucşoara, gestionat de Marian Bucur, prietenul său din copilărie. Cazul Năstase, care a ţinut capul de afiş al ultimelor săptămâni, a stârnit nu doar discuţii aprinse, ci şi glume. Una dintre ele este „cum a reuşit un vânător de elită, cum este fostul premier, fost vânător-şef pe ţară, să rateze o împuşcătură atât de  simplă şi clară?”.

Adrian Năstase a fost preşedinte al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (AGVPS) timp de 13 ani, între 1993 şi 2006. În perioada respectivă, el a ajuns la vânătoare, atât oficial, cât şi privat, şi în Argeş. Armand Chiriloiu, şeful Direcţiei Silvice Argeş, şi-a amintit că fostul premier a participat la câteva partide prin pădurile judeţului. „În urmă cu câţiva ani, când mă ocupam de vânătoare la Direcţia Silvică Argeş, Adrian Năstase a fost la unele dintre ieşirile organizate pe fondurile noastre. Odată, a împuşcat un urs, măricel ca trofeu, iar altă dată un superb exemplar de cerb lopătar!”, ne-a declarat directorul Direcţiei Silvice. Şi medicul care s-a ocupat de extragerea glonţului din gâtul lui Năstase, profesorul Lascăr, este un vânător împătimit. Nu de puţine ori medicul a luat parte la vânători organizate în Argeş, împreună cu Năstase. „Ţin minte că domnul Lascăr a venit la o vânătoare de urs, dar nu a reuşit să doboare nimic!”, ne-a mai spus Armand Chiriloiu.

Năstase şi Mitrea, membri ai asociaţiei de vânătoare „Cerbul”

Un alt loc unde Adrian Năstase venea destul de des la vânătoare este Nucşoara, unde un vechi prieten al său din copilărie, Marian Bucur, patronul „Casei Capşa” din Bucureşti, deţine un imens domeniu de vânătoare de peste 19.000 de hectare. Marian Bucur, originar din Tărtăşeşti, la fel ca şi Adrian Năstase, are în Argeş şi propria asociaţie de vânătoare, „Cerbul”, iar fondul său de vânătoare – „Plăişor” de la Nucşoara – este unul dintre cele mai bune din ţară ca potenţial cinegetic, mai ales la capre negre.
Coincidenţă sau nu, fondul de vânătoare de la Nucşoara a ajuns în administrarea asociaţiei „Cerbul” a lui Marian Bucur prin concesionare de către Romsilva, chiar în timpul mandatului de premier al lui Năstase. Atât fostul premier, cât şi fostul ministru de la Transporturi, Miron Mitrea, sunt membri ai asociaţiei „Cerbul” a lui Bucur. De-a lungul timpului, Năstase a participat la cele mai mari vânători organizate în România, cea mai cunoscută fiind cea de la Balc, în Bihor, de pe domeniul lui Ion Ţiriac, unde, în ianuarie 2005, fostul prim-ministru a împuşcat nu mai puţin de 23 de mistreţi dintr-un total de 185.

Castelul din Carpaţi

Uriaşul domeniu de vânătoare administrat în Argeş de prietenul lui Năstase se întinde în zona Căpăţâna, de-a lungul Râului Doamnei, pe Valea Rea, până pe vârful Moldoveanu. La doi kilometri în amonte de Tabăra de la Nucşoara, Marian Bucur a ridicat un adevărat castel, menit să adăpostească înalţii oaspeţi care participă la partidele de vânătoare. Vila a fost ridicată la poalele Muntelui Cernat, pe ruinele unui fost canton de vânătoare cedat de Romsilva unei persoane care, la rândul ei, i l-a vândut lui Marian Bucur. Pentru a încadra perfect fortăreaţa în fondul de vânătoare obţinut de la Romsilva, pe 17 decembrie 2004, când guvernul condus de Adrian Năstase îşi făcea bagajele, Marian Bucur a mai preluat în administrare 688 de hectare de la Regia Naţională a Pădurilor.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI