Săptămâna trecută, de sărbătoarea Înălţării Domnului, a avut loc la Stolnici cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Căluşului argeşean, organizat de primăria din localitate.

Sute de localnici, dar şi oameni din localităţile învecinate s-au adunat la un eveniment unic în România, care promovează valorile tradiţionale româneşti. „Căluşul argeşean“ este sărbătorit, anual, în comuna unde a luat, practic, naştere şi tradiţionalul dans popular.

Prin urmare, odată cu sărbătorirea Înălţării Domnului, are loc şi acest festival, la care sunt invitate să participe formaţii de căluşari din comunele învecinate, dar şi din alte judeţe. Astfel, pe scena din Stolnici au urcat cele mai renumite ansambluri de căluşari – copii, dar şi grupuri de bărbaţi. Au fost prezenţi căluşarii din Bârla, Hârseşti, Lunca Corbului, Stolnici şi Olt, dar şi din comunele Coloneşti, Sârbii Măgura şi Optaşi. Evenimentul a continuat cu un frumos spectacol de muzică populară, invitaţi speciali fiind cunoscuţii artişti Petrică Mâţu – Stoian şi Emilia Dorobanţu, dar şi ansamblul de dansuri populare „Doina Argeşului”.
„Festivalul „Căluşul argeşean” reprezintă pentru mine o acţiune de suflet, pentru care m-am implicat foarte mult, încă din primul an de când am preluat mandatul de primar. Nu a fost uşor, mai ales că am ţinut să organizăm acest festival la noi în comună, an de an. Dansul popular este una dintre cele mai preţioase valori artistice ale românilor, fiind strâns legat de viaţa şi istoria acestora, însoţitor fidel atât în momentele de bucurie, cât şi în cele de mâhnire, exprimând, în acelaşi timp, caracterul, temperamentul, agerimea, înţelepciunea şi umorul comunităţii locale”, a precizat primarul Sevastian Pupăză – Roşu.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI