Fermierii argeşeni vor încasa 20 de milioane de euro din subvenţii

SPRIJIN Uniunea Europeană va oferi în acest an fermierilor o subvenţie de 100 de euro pe hectar. Conform statisticilor, în Argeş sunt înregistraţi peste 31.000 de fermieri, care deţin împreună 192.000 de hectare de teren. Fermierii argeşeni au primit luna trecută circa 8 milioane de euro. Banii reprezintă un avans din subvenţia oferită de Uniunea Europeană pentru fiecare hectar de pământ pe care un agricultor îl are în proprietate, cu singura condiţie de a-l menţine în stare de bună. „La 1 noiembrie APIA Argeş a plătit celor 31.200 de fermieri din judeţ care s-au calificat pentru acest tip de subvenţie, din bani europeni, 42 de euro pentru fiecare hectar de teren deţinut.

În Argeş sunt circa 192.000 de hectare, iar întreaga sumă se ridică la aproximativ 8 milioane de euro. Plata s-a făcut prin transferuri bancare, iar fermierii care au numerele de telefon în baza noastră de date au fost anunţaţi chiar şi prin SMS asupra deciziei de plată, a sumei şi a numărului ordinului de plată, ca să nu existe niciun fel de neînţelegeri. Cu siguranţă până la sfârşitul lunii decembrie 2011 vom plăti integral şi restul de bani care revin pentru această măsură, respectiv diferenţa până la valoarea totală a subvenţiei, care este, în acest an, de 100,65 euro pe hectar! Banii au fost plătiţi deocamdată din bugetul de stat, iar intenţia noastră este să terminăm plăţile cât mai repede pentru ca, la începutul anului viitor, să putem lua banii de la UE, aşa cum este stabilit acest mecanism de plată”, ne-a declarat Marius Stroescu, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.  

Primii şase latifundiari ai Argeşului vor încasa 1 milion de euro

Luna viitoare, în cea de-a doua etapă, potrivit calculelor, în agricultura argeşeană vor mai intra aproape 12 milioane de euro. Cele mai mari sume, de ordinul sutelor de mii de euro, vor fi încasate de asociaţiile agricole de producţie care exploatează ferme de mii de hectare de teren. În Argeş există practic 370 de ferme care depăşesc 50 de hectare fiecare.
Topul primilor 10 mari proprietari de terenuri din Argeş – care deţin împreună aproape 20% din suprafaţa agricolă a judeţului – e condus de patronii „Agricover Ferme SA”, iranienii Jabber Kanani şi Bagher Karimzadeh. Ferma lor se întinde în Argeş pe 2.587 de hectare de teren, prin urmare, în acest an, vor încasa, doar din acest tip de subvenţie, aproape 260.000 de euro. Următorul în clasamentul latifundiarilor din judeţ este inginerul Ion Comăniţă, managerul „SC Ilsa Com” din Bârla, posesorul a 2.410 hectare, care va primi peste 240.000 de euro, iar pe locul trei se regăseşte Luminiţa Fulga, soţia fostului şef de la PECO Argeş, care deţine 2.104 hectare şi va încasa 210.000 de euro. Pe locul patru la subvenţii agricole se află „SA Buzoieşti”, condusă de inginerul Cornel Rizea, cu 197.000 de euro, iar pe cinci, „SA Ceres” Miroşi, care va încasa 198.000 de euro. În top 10 latifundiari se mai află primarul din Rociu, Aurel Bălăşoiu, cu 1.493 de hectare, care va primii o subvenţie de 150.000 de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.