FC Argeș, primul club profesionist de fotbal din România

La 6 august 1953, apare sub numele de Dinamo Pitești, cea care, mai târziu, avea să se numească F.C. Argeş. În 1961, Dinamo Pitești promovează pe prima scenă fotbalistică, sub comanda antrenorilor Ștefan Vasile și Tănase Dima. Trei dintre cei mai cunoscuți componenți ai lotului de-atunci, Ion Barbu, Florin Halagian și Nicolae Dobrin, sunt personajele care au contribuit cel mai mult la performanțele, de peste ani, ale clubului de fotbal FC Argeș, înființat în anul 1968, primul club profesionist de fotbal din țară.

A fost una din echipele de vârf ale anilor ’70, reușind să câștige două titluri de campioană, în anii 1972 și 1979.

La 24 iunie 1979, în fața a peste 20.000 de spectatori, pe stadionul Dinamo din Capitală, FC Argeș învingea, după un meci de infarct, cu scorul de 4-3, prin golurile marcate de: Radu II (min. 11 și 24), D. Nicolae (min. 69) și Dobrin (min. 90), respectiv, Dragnea (min. 5) și Dudu Georgescu (min. 76, din penalty, și min. 89).

După meci, în ziarul Sportul, cunoscutul și regretatul gazetar sportiv Ioan Chirilă scria: „Finala campionatului, așteptată cu un interes extraordinar, care a împuținat masiv numărul spectatorilor pe toate celelalte terenuri, s-a încheiat cu victoria meritată a piteștenilor, după un joc de mare tensiune, în care setea de victorie a dinamoviștilor a primit un veto din partea lui Dobrin, care a oferit tribunelor și telespectatorilor al nu mai știu câtelea meci al vieții sale, el fiind jucătorul care a dominat din toate punctele de vedere terenul”.

Prima apariţie în cupele europene a echipei are loc în anul 1966, în Cupa Oraşelor Târguri (viitoare Cupă UEFA). A participat şi în cadrul competiţiilor din Cupa Campionilor Europeni şi Cupa UEFA, reuşind alte meciuri memorabile în faţa unor echipe de top, cum ar fi: Real Madrid, Nottingham Forest, AEK Athena, Valencia, Fenerbahce sau Panathinaikos. După victoria cu 2-1 de la Piteşti în faţa lui Real Madrid (cea mai titrată echipă de pe glob), marele Santiago Bernabeu, preşedintele clubului spaniol, a vrut să îl transfere pe Nicolae Dobrin la Real. Oferta a fost una destul de generoasă, două milioane de dolari şi o instalaţie de nocturnă la Piteşti, dar Ceauşescu i-a interzis să plece.

Abia după 17 ani, în ediţia de campionat 1998-1999, F.C. Argeş-Dacia revine în cupele europene.

În ultimul deceniu, F.C. Argeş a trecut printr-o o perioadă destul de dificilă. Echipa a fost retrogradată, apoi desfiinţată, iar după mai multe încercări, clubul a fost refondat.

După rezolvarea unor formalităţi legale privind marca, şi-a luat, înapoi, numele de F.C. Argeş iar, în ediţia de campionat 2019-2020, echipa s-a situat pe locul al II-lea, alături de UTA, altă echipă de tradiţie din România, reuşind promovarea în prima ligă fotbalistică.

Sursa: Muzeul Judetean Arges

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.