Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni, scoasă la privatizare

DE LA STAT, LA PRIVAT Noul ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni, care numără în prezent 422 de angajaţi, va avea management privat până la începutul lunii iunie 2013. Compania Nuclearelectrica, cea care deţine Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni, se află în valul al doilea de companii de stat unde va fi impus managementul privat. Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chiţoiu, a reconfirmat, în urma discuţiilor cu reprezentanţii F.M.I., faptul că statul român îşi va onora obligaţiile asumate în faţa instituţiei monetare internaţionale privind selectarea în acest an a unor companii private care să dirijeze companiile de stat. „Managementul privat al companiilor de stat prevăzute în acordul cu F.M.I. va fi numit până în luna octombrie, iar primele societăţi vizate sunt Hidroelectrica şi Transgaz“, a declarat Daniel Chiţoiu. Alături de Transgaz şi Hidroelectrica, Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare se numără printre societăţile de stat la conducerea cărora vor fi numiţi manageri privaţi. Printre companiile de stat pentru care vor fi selectaţi, ulterior, manageri privaţi, se numără Tarom, C.F.R. Călători, Nuclearelectrica, Transelectrica şi Romgaz. Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni va avea management privat până la începutul lunii iunie 2013.
Nuclearelectrica a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,6 miliarde de lei anul trecut, valoare care a plasat-o pe locul trei în topul naţional al producătorilor de energie. Executivul a avizat la începutul acestui an demararea procedurilor de listare pe piaţa de capital a unui pachet de 10% din acţiunile Nuclearelectrica, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional. Preţul de vânzare al acţiunilor nou-emise va fi cel puţin egal cu preţul de referinţă utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a preţului de ofertă aprobat de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
Nuclearelectrica a fost înfiinţată în 1998 şi deţine cele două unităţi ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni.
Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni a început producţia de combustibil nuclear de tip CANDU în 1980, prin punerea în funcţiune a staţiei- pilot ca secţie de combustibil în cadrul Institutului de Cercetări Nucleare (ICN) Piteşti. Separarea Fabricii de Combustibil Nuclear ca entitate distinctă s-a făcut în 1992. În perioada 2004-2006, cu investiţii reduse, FCN Mioveni, şi-a dublat capacitatea de producţie pentru a asigura combustibilul necesar funcţionării a două unităţi la CNE Cernavodă.
În 2009, Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti a produs un număr record de 11.193 de fascicule de combustibil destinate celor două unităţi nucleare de la Ceranavodă. Numărul total de fascicule de combustibil produse de FCN Mioveni a ajuns la 85.000, acestea asigurând producerea a 84.809 MWh. Până în 2014, capacitatea de producţie a fabricii de la Mioveni se va dubla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.