Buzoeştiul, o comună lăsată în paragină de autorităţile locale

VIAŢA LA ŢARĂ, CA-N EVUL MEDIU La nici 50 de kilometri de Piteşti, comuna Buzoeşti pare pierdută în negura timpului. Deşi au trecut 22 de ani de la căderea comunismului, faţa acestei localităţi nu doar că nu s-a schimbat în bine, ba dimpotrivă, s-a degradat cu fiecare an care s-a aşternut peste ea, din 1990 şi până astăzi. Clădiri impozante, odată mândria Buzoeştiului, zac astăzi în paragină, drumurile sunt pline de gropi şi praf, iar locuitorii îşi duc viaţa printre mormanele de gunoaie împrăştiate la fiecare margine de sat. Traversarea râurilor dintr-un sat în altul, se face pe nişte punţi improvizate, vechi de zeci de ani, iar la tot pasul mizeria şi peturile sunt spălate de ape. Principalii vinovaţi de această stare jalnică a uneia dintre cele mai mari comune din Argeş sunt toţi primarii de după 1990, care s-au perindat în fruntea acestei localităţi, odată mândria Sudului prin producţiile agricole care se realizau pe mii de hectare de teren, astăzi şi ele lăsate în paragină şi pline de buruieni.
Cel mai longeviv dintre primarii care au păstorit această localitate este actualul edil Gheorghe Toma, care a fost primarul Buzoeştiului şi pe vremea lui Ceauşescu şi care a revenit după 2000, fiind astăzi la al treilea mandat. Deşi nu a făcut nimic în ultimii 12 ani, Gheorghe Toma le cere, peste o lună, locuitorilor din comună votul pentru încă un mandat de primar.

Concesionare cu cântec a barajului de la Cornăţel

Chiar dacă nemulţumirile locuitorilor curg gârlă la adresa lui Gheorghe Toma, acesta le promite prosperitate în următorii 4 ani, deşi în cei 12 ani de mandat i-a lăsat să trăiască mai ceva ca-n Evul Mediu. Ultimul matrapazlâc al actualului primar este concesionarea pe 49 de ani a barajului din satul Cornăţel către o firmă privată. Nemulţumirea oamenilor din satul Cornăţel este cu atât mai mare, cu cât cei care vor administra barajul satului le-au interzis să-şi mai adape vitele aici, iar cum un alt râu nu există prin zonă, sute de animale vor trebui luate de la câmp şi duse acasă la adăpat.
Supăraţi pe primar, sătenii au făcut şi un memoriu către acesta, pe care au semnat zeci de crescători de animale, numai că Gheorghe Toma merge înainte, fără să-i pese că cei care îşi revendică acum barajul sunt unii şi aceiaşi cu cei  care s-au ocupat de repararea sa, după ce acesta s-a spart, în urmă cu ani de zile. Redăm mai jos memoriul sătenilor din Cornăţel către primarul Gheorghe Toma.

„Domnului primar al comunei Buzoeşti şi Consiliului local

În data de 28.04.2012, a avut loc şedinţa firmei „Lumina”, care se ocupă de întreţinerea şi efectuarea tuturor lucrărilor de îmbunătăţire a păşunilor şi fâneţelor de pe teritoriul satului Cornăţel, de unde cetăţenii acestui sat au luat la cunoştinţă că, în şedinţa de Consiliu local de la sfârşitul lunii martie, s-a hotărât ca barajul ce aparţine acestui sat să treacă în comodat familiei Iancu Dumitra şi să-l exploateze. Menţionăm că nu este de acord niciun cetăţean din satul nostru cu această hotărâre, mai ales că s-a făcut fără ca noi, proprietarii barajului, să fim consultaţi şi să ne dăm acordul. Nu suntem de acord cu hotărârea dvs. Şi,  ca atare, semnăm pentru ca barajul să fie al crescătorilor de animale din sat şi nu pentru oamenii de afaceri, care ne-au arat islazul pe unde au vrut, foloseşte apa din reţea şi nu are apometru şi curent electric din iluminatul public, fiindcă nu are contor, iar dvs. nu luaţi nicio măsură, deşi cunoaşteţi aceste probleme”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.