
Imaginile captate de camerele de luat vederi sunt monitorizate la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, cei care le urmăresc fiind ofiţerii de serviciu din disperatul de control, care pot, în cazul în care observă ceva suspect, să declanşeze alarma sau să decidă începerea unor acţiuni de urmărire.
„Monitoarele sunt în acelaşi dispecerat unde se răspunde şi la 112, pentru o mai mare operativitate. Vedem tot! Principala lor funcţie este însă cea de a preveni, aşa cum se întâmplă şi în magazine. Camerele sunt amplasate în principal în giratoriile de pe marile bulevarde, dar şi în zona pietonală din Centru, care este supravegheată aproape în întregime. Avem montate una la Cercul Militar şi alta la Mc Donalds, care acoperă toată zona până la Mobilux şi spre Primărie, şi o altă cameră în Piaţa Milea. Unele dintre camere au mobilitate de 360 de grade şi pot aduce în prim-plan imagini chiar şi de la 300 de metri distanţă! Printre zonele foarte mai bine acoperite se numără strada Lânăriei, la barieră, zona de intrare în oraş dinspre Bascov, la Fabrica de Bere şi giratoriul Gârlei, giratoriul de la Stadion, calea Bascov, strada Dumbravei, Calea Drăgăşani, zona Podul Viilor, dar şi strada Armand Călinescu – la Muzeu şi Bulevardul Republicii – la Poşta veche” spune Dănuţ Dinu, purtătorul de cuvânt al IJP Argeş.
Imaginile pot fi făcute publice doar cu acordul procurorului sau al inspectorului-şef
Imaginile furnizate de aceste dispozitive sunt înregistrate şi stocate o perioadă de timp, a cărei durată este confidenţială însă, pentru că nu e cazul ca infractorii să ştie prea multe detalii despre subiect. Cu acordul procurorului de caz sau cu acceptul inspectorului-şef imaginile pot fi făcute publice pentru a folosi la elucidarea unor incidente.
„Până acum s-a cerut examinarea lor mai ales în evenimente de trafic, când cei implicaţi nu reuşeau să se pună de acord cum s-au desfăşurat lucrurile sau cine a fost de vină! În afara celor 32 de camere deja existente, în curând va intra în execuţie un alt proiect al Primăriei Piteşti de monitorizare a zonei Podul Viilor, proiect care prevede instalarea a 19 camere, având ca scop creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii. Valoarea acestei investiţii se ridică la 3,5 milioane lei, adică aproape 35 de miliarde de lei vechi, dintre care 2,2 miliarde fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, pe Proiectul Integrat de Dezvoltare Urbană.
Bun