Elisabeta Rizea, eroina din Nucşoara, brand turistic

Nucşoara a fost inclusă în ghidul „Cele mai frumoase sate din România”, lansat de curând la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, lucrare care include informaţii şi descrierea celor mai frumoase 50 de localităţi rurale din ţară. „Cele mai frumoase sate din România” este instrumentul principal al platformei de promovare turistică a celor mai frumoase sate din România, din fiecare judeţ şi regiuni  etno-geografice şi reprezintă o descriere a satelor tradiţionale, tradiţiilor şi obiceiurilor specifice, a pensiunilor agroturistice, produselor şi evenimentelor de tradiţie.

Nucşoara face şi ea parte din acest top al localităţilor rurale din România, nu numai pentru peisajele superbe de la poalele Munţilor Făgăraş, dar şi prin încărcătura sa istorică legată de Elisabeta Rizea, una dintre cele mai marcante figuri ale luptei anticomuniste.
Ea şi membrii grupului „Haiducii Muscelului”, conduşi de Gheorghe Arsenescu şi de fraţii Arnăuţoiu au transformat Nucşoara într-un autentic loc de pelerinaj, principalul obiectiv turistic fiind casa memorială a Elisabetei Rizea.
Satele descrise în ghid au fost alese după criterii cum ar fi biodiversitatea, calitatea sitului – peisaj cultural, accesibilitate spre localitate, natură nepoluată, omogenitatea ansamblului construit, calitatea arhitectonică, elemente valoroase, tradiţii, evenimente păstrate în viaţa satului sau prezenţa unor produse locale, de la îmbrăcăminte la preparate culinare.
Lucrarea prezintă sate din toate provinciile istorice ale ţării, aducând în faţa cititorului diferite tipologii de destinaţii rurale, de la cele legate de uscat la sate de pe malurile Dunării sau ale Mării Negre, de la sate de câmpie până la cele împrăştiate, de munte, de la cele renumite prin monumente incluse pe lista patrimoniului UNESCO până la cele cunoscute prin patrimoniul material, de la cele sută la sută româneşti până la unele locuite de minorităţi, de la cele cunoscute pentru viaţa spirituală bogată, cum e cea a Bucovinei şi a mânăstirilor sale, până la cele potrivite pentru distracţie, cum e, de pildă, satul 2 Mai de pe malul mării.
În album nu sunt doar fotografii frumoase, ci şi informaţii practice, de exemplu cum se poate ajunge în fiecare sat, care sunt locurile de cazare potrivite şi ce se poate vizita şi mânca în zonă.
Albumul este editat în română şi franceză şi conţine aproximativ 150 de pagini. Va fi promovat atât la nivel naţional, cât şi internaţional şi va fi  distribuit în reţeaua naţională de librării, ambasade, birouri de informare turistică din Europa şi SUA, agenţii de turism, târguri de turism naţionale şi internaţionale. Realizatorii publicaţiei şi-au propus ca, până la sfârşitul anului, să promoveze materialul şi în engleză şi germană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.