ŞI FĂRĂ BAC… ŞI CU BANII LUAŢI Cei peste 1.500 de elevi din Argeş care au picat Bacul anul acesta ar putea să coste bugetul de şomaj peste 23,5 miliarde lei vechi, asta după ce, timp de 12 ani, statul a investit alţi bani în pregătirea lor. Proaspeţii absolvenţi a 12 clase, dar care nu au luat Bacul în Argeş şi nu îşi găsesc un loc de muncă pot obţine, pentru şase luni, o indemnizaţie de şomaj de 250 de lei. Potrivit legii, absolvenţii au 60 de zile să se înregistreze la agenţia de şomaj judeţeană pentru a putea beneficia, timp de şase luni, de o indemnizaţie de şomaj, care reprezintă 50% din indicatorul de referinţă, adică 250 de lei. În plus, ei pot beneficia şi de unele măsuri active, precum servicii de mediere şi consiliere. De cealaltă parte, există şi un program prin care angajatorii pot primi subvenţii dacă angajează absolvenţi ai oricărei forme de învăţământ. Aceste subvenţii se pot acorda pentru 12 sau 18 luni – dacă tânărul angajat are şi handicap, valoarea lor variind în funcţie de nivelul de pregătire al absolventului: 500 de lei pe lună pentru nivel de şcoală primară sau gimnazială, 600 de lei pentru absolvenţi de liceu sau postliceală şi 700 de lei pe lună pentru cei care au terminat o formă de învăţământ universitar.
Dar, în timp ce pentru proaspeţii şomeri această indemnizaţie reprezintă o gură de oxigen, pentru bugetul asigurărilor sociale este o presiune, şi una destul de mare, în plus. În Argeş, potrivit datelor oficiale de la Inspectoratul Şcolar, anul acesta s-au înscris la bacalaureat 6.238 elevi, dintre care 1.396 au făcut parte din promoţiile trecute, restul de 4.842 au fost absolvenţi ai promoţiei curente.
Teoretic, toţi au dreptul să îşi depună la AJOFM Argeş cererile de şomaj. Dacă toţi ar decide să îşi ceară cei 250 de lei, acest lucru ar însemna un efort financiar de 1,21 milioane RON în fiecare lună, 7,26 milioane RON pentru şase luni, adică 72,6 miliarde de lei vechi.
Evident însă că mare parte dintre absolvenţii ce au reuşit să treacă Bacul vor alege să îşi continue studiile şi nu vor mai cere ajutor de şomaj, aceasta fiind şi salvarea bugetului. Totuşi, cei care au picat Bacul şi au şanse extrem de reduse să îşi găsească o slujbă, vor apela, cu siguranţă, la această soluţie. Astfel ţinând cont că procentul de promovare pentru promoţia curentă a fost de 67,70%, înseamnă că circa 1.564 de persoane ar putea lua cu asalt Agenţia de Şomaj. Valoarea indemnizaţiilor ce trebuie acordate celor peste 1.500 de elevi care nu au luat Bacul, se ridică la 391.000 RON pe lună, adică 3,9 miliarde de lei vechi. Pentru 6 luni, aceasta va fi de 23,5 miliarde.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI