A fost o săptămână plină în cadrul proiectului “Teatru şi Viaţa”. Este saptamana in care s-a desfasurat trainingul “Actor şi Spect-Actor” la Curtea de Argeş şi la care au participat 45 de elevi de la mai multe licee din ţară.
A fost un program intens. S-a discutat şi s-a învăţat mult despre drepturile omului, dar si cum putem educa românii despre propriile drepturi cu ajutorul “Teatrului Opresaţilor”.
Cu alte cuvinte, elevii care au participat la training, au învăţat mai multe forme de teatru, au pus în practică mai multe scenete, care reprezentau încălcări flagrante ale drepturilor omului, iar localnicii, au devenit “spect-actori”, prin faptul că au luat atitudine şi au intervenit în scenete fără să ştie că, de fapt, erau piese de teatru.
Au fost 7 zile în care traineri profesionişti din Piteşti, Cluj şi Bucureşti au avut grijă ca elevii participanţi să înveţe tot ce trebuie despre drepturile omului. Dacă trainerii pe teatrul opresaţilor, Mihai Savu şi Diana Pop s-au ocupat de transformarea elevilor în actori, Adrian Bulgaru, din cadrul Institutului Român pentru Drepturile Omului şi Nadejda Lisac au avut grijă ca cei 45 de elevi să ştie totul despre propriile noastre drepturi. Încă din prima zi de training elevii au aflat despre teatrul lui Augusto Boal, despre teatru forum, invizibil, statuie, legislativ, teatru social.
S-au folosit metode non-formale, s-au vizionat filme realizate de participanţi în urma investigaţiilor făcute despre cunoaşterea şi respectarea drepturilor omului de către localnici sau pentru testarea gradului lor de toleranţă. Rezultatul a fost uimitor: foarte puţini oameni, cetaţeni ai oraşului Curtea de Argeş, îşi cunosc drepturile dar şi mai puţini sunt la curent cu problema discriminării. De asemenea, s-a jucat teatru social si teatru forum la My Club, iar pe străzile oraşului s-a jucat teatru invizibil şi teatru statuie.
Dacă scenele de teatru statuie au fost aplaudate de localnici, pentru teatru invizibil, bulevardul principal din Municipiul Curtea de Argeş a devenit pentru câteva ore scena participanţilor la training, fără ca localnicii să stie. S-au jucat scenete despre discriminarea persoanelor defavorizate, violenţa domestică, rasism. De remarcat faptul că localnicii nu au stat indiferenţi, ci au intervenit, au luat atitudine împotriva discriminarii devenind astfel, spect-actori.
A fost o experienţă benefică pentru cei 45 de elevi, o experienţă care i-a ajutat să transmită mesajul proiectului “Teatru şi Viaţa” si anume promovarea drepturilor omului si a valorilor democratiei europene.
Trainingul “Actor şi Spect-Actor”, care s-a desfăşurat în această perioadă – 3 – 9.08.2015, este doar o etapă în cadrul proiectului “Teatru şi Viaţa”. La sfârşitul acestui an şi începutul anului viitor, elevii actori vor merge în Cluj, Timişoara, Iaşi şi Bucureşti cu diverse forme ale “Teatrului Opresaţilor”, pentru a pune în practică ceea ce au învăţat în această săptămâna. Teatru şi Viaţa este un proiect finanţat prin granturile Spaţiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România…