CIUDATĂ COINCIDENŢĂ. O familie din Piteşti a trebuit să poarte, înainte de 1989, o grea povară pentru acele vremuri: se numeau exact precum cuplul dictatorial – Elena şi Nicolae Ceauşescu.

Astăzi, Elena Ceauşescu este contabilă la Direcţia de Sănătate Publică Argeş, iar soţul ei, Nicolae Ceauşescu, s-a pensionat. Elena şi Nicolae Ceauşescu trăiesc! Şi nu oriunde, ci în Argeş! Fără nicio legătură cu prima familie a ţării din era comunistă, argeşenii noştri au trecut, datorită acestei coincidenţe, în cei 38 de ani de căsnicie, prin diverse întâmplări, unele plăcute, altele mai puţin.  
Elena Ceauşescu nu este nicicum o scorpie de temut, precum tiza sa, ci dimpotrivă, o doamnă extrem de plăcută, deschisă dialogului şi încă amuzată de coincidenţa pe care viaţa i-a rezervat-o. Are 58 de ani şi este contabilă la Direcţia de Sănătate Publică Argeş. A ajuns să o cheme Ceauşescu după căsătorie, înainte fiind Dumitrescu. Nici prin gând nu îi trecea că îşi va găsi o pereche cu un nume atât de răsunător. Deşi, în 1976, când s-au căsătorit, Nicolae Ceauşescu era deja preşedinte şi conducea România! Bine, domnul Nicolae Ceauşescu, cel care a cerut-o de soţie, îi era chiar vecin în comună, din Uda fiind amândoi, şi era un om obişnuit, muncitor pe şantier. Nu conducea decât macarale şi utilaje de tonaj greu. Aşa că nu a speriat-o perspectiva de a deveni doamna Elena Ceauşescu!
„Nu mi s-a părut nimic deosebit, că ne cunoşteam! Iar soţul nu are absolut nicio legătură de rudenie cu familia respectivă, era doar o coincidenţă. Bine, oricum toată lumea ne întreba dacă suntem rude, unii mai cu teamă, alţii – mai cu sfială. Când mergeam vara la mare, ne mai întâlneam cu lume străină, mai făceam cunoştinţă cu unii sau cu alţii şi, când auzeau că ne cheamă Ceauşescu, mai ales Elena şi Nicolae, rămâneau miraţi! Sincer, nu am avut probleme pe vremea aceea, dar nici nu am profitat de nume, că noi suntem oameni la locul nostru!“, ne-a mărturisit doamna Elena Ceauşescu.

Revoluţionarii din Piteşti le-au distrus uşa apartamentului pentru că scria „Familia Nicolae Ceauşescu“
 
Mai mari probleme au avut soţii Ceauşescu de la Argeş după Revoluţie, când au căzut pradă răzbunării unora, pentru simplul fapt că pe uşa apartamentului lor din Piteşti scria familia Nicolae Ceauşescu. „Imediat după 1989, ne-am trezit cu uşa zgâriată şi distrusă. Dăduseră cu dalta, cu ciocanul, nu ştiu cu ce! Am fost nevoiţi să o schimbăm, aşa de rău o distruseseră! Probabil de răzbunare! Am fost nevoiţi, până la urmă, să luăm plăcuţa cu numele de pe uşă, ca să nu ne mai trezim iar că le trece ceva prin cap unora şi altora“, ne-a mai povestit doamna Elena Ceauşescu. Elena şi Nicolae Ceuşescu din Argeş nu au trei copii, precum cuplul dictatorilor, ci unul singur. Deşi şi-ar fi dorit mai mulţi, însă nu a fost să fie! Fiul lor, Alin, are acum 34 de ani, e căsătorit şi la casa lui. Dacă părinţii săi, maturi fiind, au ştiut să se descurce cu numele pe care îl purtau, el, destul de mic fiind la vremea dinainte de 1989, a avut câte ceva de suferit pe la şcoală. S-a ales cu porecle precum „Ceaşcă” sau „Dictatorul”, s-a mai supărat, dar a crescut mare şi i-a trecut. Nici iubita nu s-a supărat că se va chema Ceauşescu şi i-a acceptat cererea de a-i deveni soţie. Între timp, lumea a mai uitat vremurile de altă dată, aşa că toate lucrurile s-au liniştit şi fiecare îşi vede în continuare de viaţă, făcând abstracţie de coincidenţa de nume.
Chiar şi domnul Nicolae Ceauşescu, ajuns acum la 64 de ani, pensionar, s-a retras la ţară, la Uda, unde se ocupă de gospodărie, de grădină şi păsări. Iar doamna Elena Ceauşescu continuă să calculeze cifre, bugete şi cheltuieli la Direcţia de Sănătate, până va reuşi să iasă la pensie şi să se retragă şi domnia sa din „viaţa publică“.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI