Pe plan internaţional, cultivarea arborelui Paulownia, copacul ce creşte într-un an cât alţii în 10, este în plină expansiune.

Astfel, la numai 3 ani, el atinge maturitatea, ajungând la 20 de metri, iar la 5 ani poate fi recoltat şi folosit în locul altor specii, pentru obţinerea unei cherestele de esenţă tare, ce poate fi folosită pentru ambarcaţiuni, instrumente muzicale sau mobilă. Originar din China, Paulownia , sau „Arborele Prinţesei“, după cum mai e cunoscut, el este considerat Arborele viitorului. Datorită avantajelor evidente pe care le conferă, atât din punct de vedere economic cât şi ecologic, Paulownia a atras în ultima vreme atenţia şi la noi în ţară, devenind o resursă extrem de valoroasă pentru industria lemnului, atât pe piaţa internă cât şi pentru export. Aşa au apărut mulţi cultivatori, dar şi investitori în cultivarea masivă a arborelui în scop comercial. În urmă cu patru ani, când încă arborele nu era atât de popular în România, astfel că mai nimeni nu ştia de el, un tânăr din Mioveni, Ionuţ Bălăuţă, pasionat de flori de tot felul, a aflat de acest tip de copac, pentru frumuseţea sa şi a florilor sale. Iar de aici la o mică afacere cu arborele-minune nu a fost decât un pas. „Am luat seminţe şi aveam de gând să-mi produc material seminal vegetal doar pentru scop melifer pentru mine… Până când la ProTv a apărut ştirea cum că Paulownia e arborele-miracol ce merită plantat la noi în Europa, inclusiv în ţara noastră. Toată ştirea a fost însă realizată pentru un stimabil domn care producea plante şi care spunea că printr-o investiţie de doar 10.000 de euro în doar câţiva ani, poţi obţine o sumă frumuşică, ce mai adaugă un zero la suma iniţială investită! Din acel moment, totul a început să meargă brici pentru mine şi în cultivarea acestei plante. În decursul acestui timp am plantat câteva plante şi am observat că în zona unde sunt bunicii, Vedea, le merge perfect. Însă nu am suprafaţă de teren disponibilă ca să încep o plantaţie adevărată şi nici timpul necesar, fiind student la Universitatea din Piteşti, specializarea Horticultură, anul II. Paulownia s-a dovedit a fi o sursă de venit neaşteptată, dar foarte bună pentru mine, şi de aceea vreau să continuu ce am început, să duc la bun sfârşit facultatea pe care am ales-o şi sper să activez în acest domeniu, care se dovedeşte a fi promiţător la noi în ţară!“.

Un copac de 20 de centimetri costă 10 lei

Până va deveni inginer horticol cu diplomă, Ionuţ cultivă Paulownia pentru răsaduri şi seminţe, oferindu-le şi altora posibilitatea să experimenteze. Cine doreşte, poate cumpăra de la el seminţe, un plic cu 350 de seminţe costă doar 10 lei, sau direct puiet pentru plantat, la circa 20 de centimetri înălţime, tot cu 10 lei. „E mai greu să le ridici până la 10 centimetri, după aceea nu mai sunt probleme, când îi plantezi afară! Sunt bine aclimatizaţi zonei noastre şi rezistă. Au nevoie doar de soare, de lumină multă şi ceva apă, dar rezistă şi la secetă. Eu am pus unul în grădina bunicii acum trei ani, pe 15 iunie. Avea doar 20 de centimetri când l-am plantat, dar are deja aproape cinci metri înălţime şi o coroană frumoasă. Nu a apucat să facă încă flori, deşi aştept cu nerăbdare. Sunt superbe, mov-lila şi foarte parfumate, fiind unul dintre atuurile acestui copac, ce este folosit şi ca plantă decorativă!”, ne-a mai povestit cultivatorul de la Mioveni.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI