Şeful Exporturilor de la Dacia, coleg de facultate cu Mircea Lucescu

DE LA COMERŢ, LA FOTBAL Fostul şef al Exporturilor de la Dacia, Victor Jigman, şi unul dintre cei mai mari antrenori români – Mircea Lucescu, au fost colegi la Facultatea de Economie – Producţie, specializarea Comerţ Exterior. În vreme ce Jigman şi-a urmat specializarea, Lucescu n-a lucrat o zi, conform specializării, în comerţul exterior. Victor Jigman, fostul şef al Exporturilor de la Dacia, omul care a deţinut funcţii-cheie în Uzina de la Mioveni, din 1969 până în 1992, a fost şi primul om de afaceri român care a înfiinţat o şcoală privată de fotbal.

În anul 1996, Victor Jigman a înfiinţat « Centrul de pregătire „Nicolae Dobrin” – Sporting Piteşti ». Aici s-au format jucători ca Răzvan Raţ, Vasile Maftei, Marius Bilaşco, Laszlo Sepsi, Cristian Pulhac sau Ciprian Tănasă. În ultimii ani, pe val şi în plină formă a fost Raţ, care până, nu demult, a jucat la Sahtior Donetk, echipă antrenată de Mircea Lucescu, despre care se spune că este unul dintre cei mai mari antrenori români. Puţini ştiu, însă, că legătura dintre Victor Jigman şi Mircea Lucescu nu se limitează doar la fotbaliştii care au ajuns de la şcoala sa la echipele antrenate de Lucescu. Cei doi au fost şi colegi de facultate. Ambii au absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Economie – Producţie, specializarea Comerţ Exterior. Dacă Victor Jigman, fost director la Auto-Dacia, s-a implicat şi în fotbal, între 2000 şi 2002 fiind chiar preşedintele clubului F.C. Argeş, colegul său, Mircea Lucescu, a ales doar sportul, fără a se folosi vreodată de diploma de la facultate. Despre cum a ajuns să studieze comerţul exterior, antrenorul Mircea Lucescu a declarat, recent, într-un interviu: „Eram un elev foarte bun, pentru că eram conştient că doar aşa pot reuşi în viaţă. Îmi împărţeam timpul între şcoală, joacă şi fotbal. Îmi plăceau literatura, istoria, geografia, chiar şi chimia. N-aveam eu timp să rezolv probleme la matematică, nu mă atrăgeau desenul sau muzica. Mi se păreau pierdere de timp şi aveam impresia că îmi mănâncă din timpul pe care puteam să-l aloc fotbalului. O perioadă m-a tentat Facultatea de Chimie, dar, în final, am ales comerţul exterior, pentru că mi s-a părut ceva mai apropiat de profilul meu”.

 

Jigman a plătit drepturile de autor pentru cartea „Ultimul Crai”

Pasiunea pentru fotbal a lui Victor Jigman nu s-a limitat, de-a lungul timpului, doar la deschiderea unei şcoli de specialitate. Fostul şef al Exporturilor de la Dacia a fost cel care i-a sugerat marelui ziarist sportiv Ioan Chirilă să scrie o carte despre Nicolae Dobrin, plătind chiar şi drepturile de autor. „În anul 1997, după mai multe discuţii cu Ioan Chirilă, i-am sugerat acestuia că ar trebui scrisă o carte al cărei subiect să fie: „De ce n-a jucat Dobrin la Guadalajara?”. Marele ziarist mi-a mărturisit că avea în plan să scrie despre acest subiect, dar că întâmpina o problemă cu banii. I-am promis că îi voi plăti eu drepturile de autor şi, a doua zi, s-a apucat de scris”, a declarat Jigman, la vremea respectivă. Cartea – intitulată, în final,  „Ultimul Crai” – a fost scrisă destul de repede, numai că autorul a murit înainte ca aceasta să vadă lumina tiparului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.