Duminică, la Mioveni, de Ziua Naţională a Costumului Tradiţional, mare eveniment, mare: „România de la Argeș. Noi păstrăm tradiția!”

0
853

Duminică, la Mioveni, de Ziua Naţională a Costumului Tradiţional, mare eveniment, mare: „România de la Argeș. Noi păstrăm tradiția!”. Duminică, toată lumea, cu mic, cu mare, fan sau implicat, este aşteptată la Mioveni, la cea de a patra ediţie a paradei dedicată portului popular, pentru a sărbători Ziua Naţională a Costumului Tradiţional, alături de Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, condusă de Elena Iagăr, și Primăria Orașului Mioveni.

Este binevenit oricine are şi vrea să poarte măcar o piesă de costum popular, fie ea ie, fotă, vestă, bete, chimir, maramă sau cojoc. Adunarea se dă în parcarea magazinului Lidl, la ora 16,30, iar finalul paradei va fi pe esplanada centrală, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

„€La Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, noi păstrăm tradiția. Este datoria noastră să-i învățăm pe copiii și tinerii noștri că sărbătorile trebuie trăite românește, în familie, cu obiceiurile strămoșești și cu costumul traditional capre face parte din identitatea noastră. Evenimentul de duminică, intitulat sugestiv „România de la Argeș. Noi păstrăm tradiția!” reunește toți iubitorii și păstrătorii costumului popular, care abia așteaptă bucuroși un prilej să-l scoată din ladă și să-l arate lumii întregi” spune Elena Iagăr, managerul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, organizatoarea paradei.

„€Elementul de noutate a ediției din acest an este clipul de prezentare a costumului popular de Argeș și Muscel, care cuprinde peste 20 de ansambluri vestimentare absolut spectaculoase. Am reușit să reconstruim un costum de Călușar, aşa cum se purta în secolul trecut, și am readus în prim-plan mai multe piese care, din păcate, au fost pierdute sau uitate. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul celor care au păstrat peste ani straiele strămoșești și care ni le-au împrumutat sau chiar le-au îmbrăcat, redându-le astfel strălucirea binemeritată” ne-a mai dezvăluit Elena Iagăr.

Evenimentul va cuprinde şi un concurs de dans popular, HORA, la care şi-au anunţat participarea 15 ansambluri de copii din toată ţara, urmând ca pe scena de la Mioveni să evolueze aproximativ 500 de copii.

Sărbătorită în a doua duminică din luna mai, Ziua Naţională a Portului a fost instituită printr-o lege publicată pe 13 mai 2015, în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here