Începând cu 1 octombrie, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş va realua distribuirea de momeli vaccinale antirabice la vulpi, în conformitate cu Programul de supraveghere, control şi eradicare a rabiei în Romania.

Vor fi distribuite 2100 de momeli, doar în zonele în care există vizuini, prioritare fiind zonele din jurul localităţilor în care au fost confirmate cazuri de rabie (Malureni, Micesti, Topoloveni, Ungheni, în anul 2014) şi zona împădurită de 500 metri din jurul localităţilor, respectiv următoarele fonduri de vânătoare (F.V. 9 Muşeteşti, F.V. 43 Şerboieni, F.V. 50 Malu, F.V. 45 Deaguri, F.V. 7 Curtea de Argeş, F.V. 5 Arefu, F.V. 38 Căteasca, F.V. 14 Retevoieşti, F.V. 13 Corbi, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 20 Stoieneşti, F.V. 39 Broşteni, F.V. 40 Suseni, F.V. 29 Trivale; F.V. 35 Râncăciov, F.V. 28 Dârmăneşti).

Momelile vor fi distribuite şi în zonele din jurul celorlalte localităţi, a lacurilor şi a drumurilor publice (autostrăzi, şosele naţionale). Acestea vor fi amplasate la fiecare gură de intrare în vizuină, asfel încât să fie administrate aproximativ 10 momeli/vizuină. 

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricţionează circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

Au fost instruiţi medicii veterinari zonali ţi medicii veterinari împuterniciţi în vederea acordării asistenţei cetăţenilor privind procedura ce trebuie urmată la depistarea momelilor vaccinale neutilizate. Au fost instruiţi gestionarii fondurilor cinegetice, a paznicilor de vânătoare, medicii veterinari oficiali cu privire la procedura ce stabileşte modul de informare a populaţiei, transportul, depozitarea şi utilizarea vaccinului antirabic cu administrare orală destinat imunizarii vulpilor, cu scopul de a diminua şansele de răspândire a turbării în cadrul populaţiei de animale domestice şi sălbatice, eliminând astfel riscul transmiterii bolii la om.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI