RĂZEŞII LUI ŞTEFAN… Conform caietului de sarcini, firma de protecţie şi pază „Grup Est Security”din Piatra Neamţ a obţinut şi pentru 2012 „exclusivitate” la Direcţia Sanitar-Veterinară Argeş. După încheierea programului, la sediul Direcţiei Sanitar- Veterinare Argeş nu mai rămâne decât un paznic, al cărui program de lucru este de la ora 16.00, până a doua zi, la ora 08.00 dimineaţă. Paznicul nu este angajatul DSV Argeş, ci al unei firme de protecţie şi pază din Neamţ, „SC Grup Est Security”.

Firma din Moldova a câştigat licitaţia în luna mai a.c., iar contractul a fost încheiat pe o durată de opt luni. Până aici, nimic în neregulă, mai ales că nici suma pentru care s-a încheiat contractul nu este una foarte mare, fiind vorba de 271 de milioane de lei, adică 33.875.000 de lei pe lună. Un alt amănunt atrage însă atenţia la acest contract. Faptul că în caietul de sarcini se specifică, negru pe alb, că acest contract se va încheia pe o perioadă de 8 luni, după care va exista posibilitatea de achiziţionare ulterioară de servicii similare, prin negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Ce înseamnă asta? Că DSV Argeş poate prelungi contractul cu „S.C. Grup Est Security S.R.L” la infinit, fără a mai organiza licitaţii. De regulă, în astfel de cazuri, se precizează „cu posibilitatea de prelungire pe o perioadă determinată”, de obicei câteva luni, până la organizarea unei noi licitaţii. Şi mai interesant este cum a ajuns „S.C. Grup Est Security” tocmai din Neamţ să păzească DSV Argeş, când judeţul nostru este plin de firme de pază? Conform presei centrale, dar şi celei din Moldova, „Grup Est Security” este una dintre firmele de casă ale primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis şi Pinalti. Se spune că Pinalti a înlesnit firmei respective contracte la o serie de instituţii precum Transelectrica, Termoelectrica sau Hidroelectrica, iar, mai nou, primarul moldovean vrea să extindă activitatea „SC Grup Est Security” în toată ţara.

Legături bolnăvicioase

Legătura dintre firma de pază şi securitate din Piatra Neamţ şi baronul PDL Gheorghe Ştefan a fost descrisă de mai multe publicaţii centrale, printre care „Jurnalul Naţional” şi „Caţavencu”. În articolele respective se susţine că Pinalti ar avea o înţelegere cu patronul firmei „Grup Est Security”, Dan Gheorghe Misăilă. Astfel, prin intermediul unui consilier din Craiova, Gheorghe Ştefan i-a aranjat lui Misăilă obţinerea unor contracte de pază cu Transelectrica şi Hidroelectrica, pentru obiective specifice din toată ţara. Condiţia obţinerii acestor contracte a fost ca o parte din sumele încasate (tot ce depăşeşte tariful de 8,5 lei/1 oră, fără TVA) să-i fie facturate de către alte firme decât cele contractante. Pentru punerea în practică a acestor demersuri, caietele de sarcini pentru securizarea staţiilor de transformare de la Transelectrica (obiective de interes naţional), precum şi ofertele de preţ i-ar fi fost date lui Misăilă înainte de a fi postate pe SEAP. În aceleaşi împrejurări, lui Misăilă i s-a dat şi posibilitatea ca tot el să nominalizeze alte două firme care să participe, astfel încât licitaţia sa pară „legală”. Aceleaşi publicaţii susţin că, în acelaşi mod, firma ar urma să mai încheie contracte şi cu Poşta Română, dar şi cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Ultima dintre acestea este păstorită de ministrul Valerian Vreme, un alt pedelist băcăuan de seamă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI